În urmă cu un an, în data de 22 ianuarie, ne-a părăsit profesorul Dan Popescu la venerabila vârstă de 91 de ani.
La un an de la dispariţia asa, Primăria Lugoj va dezveli, în data de 24 ianuarie, de la ora 12.00, placa memorială dedicată profesorului emerit Dan Popescu, Cetăţean de Onoare al Municipiului Lugoj ce va fi amplasată pe imobilul situat pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 11.
Profesorul Dan Popescu s-a născut pe data de 13 mai 1921, la Piteşti. A urmat cursurile Liceului „Coriolan Brediceanu”, apoi cele ale Facultăţii de Litere şi Filozofie din Bucureşti, iar în anul 1948 a terminat Academia Pedagogică „Titu Maiorescu”.
A susţinut conferinţe cu subiecte istorice în 27 de oraşe din ţară şi a participat la diferite colocvii, simpozioane şi congrese de istorie din străinătate.
Profesorul Dan Popescu are nouă volume publicate şi a fost preşedintele filialei Lugoj a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, membru fondator al Fundaţiei Europene Drăgan, membru al Societăţii de Limbă Română din Voivodina, membru al Consiliului de Onoare al Fundaţiei Culturale Dr. Petrassevich, membru titular al „Associazione Degli Storicii Europei”, Roma.
În semn de recunoaştere a prestigioasei sale activitaţi, primeşte în anul 1998 titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Lugoj, după ce un an mai devreme a fost desemnat Cetăţean de Onoare al comunei Nădrag.
„Iubesc această ştiinţă, pentru că ea este conştiinţa de sine a poporului, memoria existenţei sale seculare, biografia sa, cu tot ceea ce are mai specific şi mai valoros, cuprinzând un uriaş tezaur spiritual, pe care tineretul trebuie să-l preţuiască şi să fie mândru de moştenirea înaintaşilor, să-şi însuşească această avuţie spirituală şi să o transmită generaţiilor viitoare. Generaţiile se nasc una după alta, ele formează seva organică, cimentul social ce ne leagă de ţară, ele se duc pe rând, numai obârşia rămâne, ca o matcă fără sfârşit” – spunea profesorul Dan Popescu în prefaţa cărţii sale, „Mic dicţionar de istorie a românilor”.