
În noaptea de marţi spre miercuri, la Spitalul Municipal din Lugoj s-a petrecut un eveniment rar; naşterea unui copilaş de nici 900 de grame, la o vârstă considerată sub-prematură, de aproape 25 de săptămâni.
Deşi şansele de supravieţuire ale unor astfel de nou-născuţi sunt destul de reduse, băieţelul venit pe lume azi dimineaţă, în jurul orei 1, s-a comportat ca un copilaş normal, toţi parametrii vitali fiind corespunzători, aşa cum ne-a declarat dr. Sofia Jurca, cea care a condus operaţia.
Părinţii micuţului sunt din Fârdea şi au sosit la miezul nopţii cu o ambulanţă la Servicul de Urgenţe al Spitalului Municipal din Lugoj. Imediat, mama a fost transferată la ginecologie, pentru a naşte.
„Noi am tratat acest eveniment ca şi când ar fi fost o naştere normală, deşi vârful de sarcină, de aproape 25 de săptămâni, a fost înainte de naştere. Noi raportăm ca naştere abia în săptămâna a 27-a”, spune dr. Jurca.
S-a comportat ca un copil născut la termen
În general, supravieţuirea unor astfel de copii este limitată la câteva ore sau minute, însă băieţelul născut la Lugoj e o excepţie.
„Copilul născut în noaptea de marţi spre miercuri, la ora 1, este o excepţie. Nu a avut nevoie să fie protejat respirator, nu a fost nevoie de intubaţie, iar ritmul cardiac este bun. Când s-a născut, a avut reacţia normală, a plâns imediat, s-a mişcat, a respirat. E adevărat, nu a avut un plâns viguros, ca al unui copil născut la două kilograme şi jumătate. Repet: frecvenţa cardiacă a fost normală, iar saturaţia cu oxigen a fost bună. Toţi parametri vitali au fost corespunzători”, ne-a declarat dr. Sofia Jurca, medic ginecolog, care l-a adus pe micuţ pe lume.
Dr. Jurca mai adaugă că „naşterea s-a derulat foarte rapid, în zece minute. Mama a venit într-o stare destul de severă, cu sângerare abundentă”. Băieţelul a fost trimis la Clinica „Odobescu” de la Timişoara cu un echipaj SMURD. „Sperăm ca totul să fie bine, iar în cazul în care supravieţuieşte, să nu aibă sechele în dezvoltarea ulterioară. L-am trimis la Timişoara pentru că necesită îngrijire mai îndelungată, cu aparatură care să asigure şi o alimentaţie parenterală”, mai spune dr. Jurca.
Medicul lugojean afirmă că astfel de naşteri sunt din ce în ce mai dese, tendinţa generală fiind de scădere a vârstei fătului la care se declară naşterea.