În perioada 10-16 aprilie, la Open Medical Institute din Salzburg s-a desfășurat un workshop internațional pe teme de neuro-paleație.
Lectori au fost patru medici americani de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center, cel mai mare spital de boli canceroase din New York. La lucrările desfășurate în Austria, dr. Mircea Șerpe, medic primar neurolog cu competență pe îngrijiri paleative, a fost singurul reprezentant al României.
Doctorul Mircea Șerpe lucrează la Spitalul Municipal din Lugoj din anul 2009 și conduce Compartimentul de Paleație, care are 15 paturi (în prezent, ocupate toate). Mulți ani a fost singurul neurolog din țară specializat în paleație, domeniu care se ocupă cu îngrijirea pacienților aflați în stadiul terminal al bolii.
Au participat medici și psihologi din 30 de țări. Cursanții au fost selectați din 400 de aplicanți la nivel global, care au trimis din timp documentele organizatorilor.
”Cei patru profesori americani au fost un neuro-oncolog, un neuropsihiatru, o doamnă psiholog specializată pe oncologie și o doamnă cu specializarea strict pe neurologie. Ei ne-au prezentat stadiul dezvoltării actuale a paletației în Statele Unite și ideal ar fi și pe plan global, în sensul că tot mai multe boli devin cronice cu potențial degenerativ și potențial terminal. Îngrijirile paleative au fost abordate nu numai din perspectivă neurologică, ci și oncologică. Workshopul a fost interactiv. Medicii au împărtășit din experiența lor în îngrijirea pacienților cu cancere, cu demență, cu boala Parkinson și așa mai departe. Am prezentat și din experiența noastră, cazuri pe care le-am comentat cu colegii din toate țările prezente. Au fost și demonstrații practice, inclusiv de abordare ”diplomatică” a pacientului și rudelor acestuia. Am primit un certificat valabil internațional care ne dă posibilitatea să diseminăm aceste practici la nivelul țărilor noastre”, spune dr. Mircea Șerpe, care va împărtăși experiența acumulată în cadrul unui simpozion național care va avea loc la finele lunii mai.
Workshopul de la Salzburg a funcționat în sistem bursă.
Organizator a fost fundația americano-austriacă Open Medical Institute, care se ocupă cu organizarea de diverse conferințe, workshop-uri și simpozioane pe diverse teme medicale.