Ioan Berariu este inginer, arhitect şi membru fondator al Clubului Concordia din Lugoj. Arhitectul Berariu, în vârstă de 71 de ani, este un împătimit al muntelui şi al vieţii active în aer liber, în general.
Ioan Berariu este inginer, arhitect şi membru fondator al Clubului Concordia din Lugoj. Arhitectul Berariu, în vârstă de 71 de ani, este un împătimit al muntelui şi al vieţii active în aer liber, în general.
A început drumeţiile montane în 1977, pe Vârful Padeş, după care a colindat toate masivele muntoase din România: Retezat, Făgăraş, Godeanu, Piatra Craiului, Ceahlău şi, bineînţeles, Munţii Banatului. Zona sa suflet este, a fost şi va rămâne Muntele Retezat şi mai ales lacurile de acolo. Din 2004, el urcă cel puţin o dată pe an în masivul Alpilor Dolomiţi, impunătorul grup montan din Nordul Italiei. Acum, se simte mai în formă ca oricând şi plănuieşte o nouă expediţie alături de pasionaţi ai escaladei din Lugoj, Timişoara şi Reşiţa.
„Totul a început când doi membri ai Clubului Concordia din Lugoj, stabiliţi în Germania, l-au luat cu ei pe Neluţu Nicolae, unul dintre băieţii cu care urcam şi eu pe munte, iar părinţii lui îmi spuneau mereu să am grijă de el. În 2004, au chemat şi un grup de şase lugojeni acolo, în Dolomiţi, pentru o tură împreună. După treaba asta, când am văzut ce minunaţi sunt acei munţi, mi-am zis să revin în fiecare toamnă, atâta timp cât mă mai ţin picioarele!”, spune Ioan Berariu.
Expediţia 2012 va avea loc între 25 august – 2 septembrie, în Masivul San Martino di Castrozza. „Anul acesta, am ales o ascensiune în zona Belluno, care este la 80 de km de Veneţia. De la Lugoj la destinaţie sunt 1.200 de kilometri şi cam 13 ore de mers. Belluno se află în Munţii San Martino, iar baza o vom stabili la campingul Castelpietra”, precizează Berariu. Expediţia va urca pe diferitele trasee cu ferate spre vârfurile Cima della Stampa, la 2.550 m altitudine şi Val di Roda, înalt de 2780 de metri. Cel mai înalt vîrf care este în programul expediţiei are 3.192 de metri şi se numeşte Cima della Vezzana.
Din echipa de anul acesta mai fac parte Călin Ţîru, Adriana Zubac, Cristina Trif, familia Dan, Gabi şi Alex Petrescu, familia Daniela şi Arpad Toth, familia Roxana şi Norbert Kristoff – membri ai Clubului Concordia din Lugoj, alpinişti din Timişoara, precum şi membri ai Clubului Bike Attack din Reşiţa.
„În fiecare an facem această tură prin Dolomiţi, împreună cu domnul inginer Berariu, care este mereu într-o formă excelentă. Tura ţine cam o săptămână şi este realizată pe un traseu Via Ferrata, mai exact un traseu cu corzi metalice şi scări, la o altitudine de peste 3.200 de metri. Traseul nu necesită costum complet de alpinism, însă este nevoie de ham şi de două corzi pentru potecile unde sunt instalate cabluri metalice”, spune Călin Ţîru, unul dintre membrii expediţiei lugojene. Ţîru apreciază traseul din acest an ca „mediu spre greu”, nu atât din cauza altitudinii, de 2.500-3.200 de metri, cât mai ales din cauza pereţilor de stâncă verticali, din calcar dolomitic (dolomită), care trebuie escaladaţi şi a coborârii pe grohotişuri instabile.
Ca orice alpinist, Ţîru se arată mai preocupat de vreme decât de dificultăţile traseului montan: „am urmărit atent prognoza pe finalul lui august şi se anunţă vreme bună pentru escaladă, plus că avem avantajul că în această perioadă sunt mai puţini turişti, deci e mai mult loc pe traseu”.
În ediţiile anterioare ale expediţiilor sale, arhitectul Berariu şi grupul „Concordia” au mai făcut ascensiuni în Masivul Sella de lângă renumita staţiune de ski Valgardena, dar mai ales (timp de patru ani) în Cortina D’Ampezzo, la Tofana, Soratis, Cristalo şi Civetta.
La 71 de ani, Ioan Berariu le adresează tinerilor un îndemn: „dacă vor să rămână la fel de vioi cât mai mult timp, ca la 25 de ani, cel mai bun energizant sunt expediţiile montane!”
În cei opt ani de expediţii, Ioan Berariu a avut şi momente dificile. Într-o toamnă rece a rămas blocat în bivuac o noapte pe munte, datorită vântului foarte puternic, iar în alt an ploaia a făcut imposibilă urcarea, din cauza pietrelor umede şi foarte alunecoase. „Am avut parte de tot felul de aventuri din astea, dar accidente sau măcar incidente nu am avut”, adaugă Berariu. Deşi a trecut pragul celor 70 de ani, lugojeanul este într-o formă de invidiat. În acest an, a fost de două ori (în lunile ianuarie şi martie) la ski în Austria, la Hillertal, în valea Hillerului, lângă Innsbruck.