Pe când duceam tăvile cu resturile pe care nişte nesimţiţi le lăsaseră pe singura masă ce părea liberă în imensa curte cu mâncăruri de la mall, ciocănelele, nicovalele şi scăriţele-mi din urechi intraseră rapid în acţiune după ce timpanele vibraseră semnificativ la neaşteptate frânturi din Treceţi batalioane române Carpaţii.
Halucinaţii? Niciodată nu mi-a fost atât de foame, încât structura neuronală să se deşire sub apăsarea unei închipuite farfurii.
Nici măcar când am fost nevoit să suport asprele duhori ale unei sordide încăperi ce se numea ”sală de mese” şi unde veselarii cărau în slinoase recipiente nişte lături verzi-maronii pe post de ghiveci, un terci pământiu plin cu pietre numit pilaf sau o fiertură în care pluteau boabe de fasole.
Sub pieliţele subţiri se vedeau, chircite ca nişte fetuşi, gărgăriţele moarte. Ironici, ofiţerii ne spuneau să ne bucurăm, căci aveam carne la discreţie.
Bătaia de joc a ţinut până într-o zi când putoarea a doborât şi frunzele tomnatice ale plopilor, iar noi am început să batem tot mai tare cu lingurile şi furculiţele în farfuriile şi cănile de aluminiu atât de mizerabile, încât îţi era silă să le atingi. O mâzgă cenuşie se contopise de ani şi ani cu atomii de aluminiu.
Cred că nimic din lume nu mai putea scoate din materialul corupt urmele atâtor guri flămânde, ale bufniturilor întâmplătoare, ale deformărilor nervoase. Zgomotul s-a auzit până la comandament şi un ofiţer superior a catadicsit să vină în fugă.
A încercat să strige aspre comenzi de sub chipiul dat pe ceafă, dar putoarea i-a convertit intenţiile în penibile hârâieli duse rapid în aceeaşi clădire de unde venise. Aşa ceva nu se mai pomenise.
Era intolerabil, iar zgomotul nostru o luase razna prin unitate.
Fusese una dintre multele probe iniţiatice dintr-un drum al absurdului şlefuit cu diabolic talent. Evident, turnătorii şi-au făcut de îndată datoria, dar măcar nu am mai fost prostiţi cu lăzi de conserve expirate de ani.
Melodia părea tot mai apropiată şi o neaşteptată căldură îmi urca spre frunte, ca atunci când, în vântul năprasnic, dădeam onorul tricolorului cu vârfurile degetelor mâinii drepte la bonetă, în timp ce palma stângii se sudase deja dureros de metalul Kalaşnikovului.
Dar cum să te încerce oarece tresăriri când mai poţi să te lupţi doar cu papanaşii rumeniţi ce îşi trag sevele din dulceaţa de mure şi din îngheţata de vanilie?
Fanfara trece impetuoasă şi, în urma ei, părinţi şi bebeluşi, adolescenţi şi tineri transformă o tehnică de luptă, pe care tu nici măcar nu aveai voie să o pomeneşti, în obsedante selfi-uri cu pistolul mitralieră sau cu aruncătorul de grenade în faţa magazinelor cu haine de lux şi ceasuri scumpe pe care întregul echipaj al transportorului blindat nu şi le-ar putea permite.