Călătoria lui Vasile Stoica a însumat până acum peste 6.200 km. Capul Nord, cel mai nordic punct al Europei Continentale se găsește la aproximativ 2100 km depărtare de Polul Nord și la 520 km deasupra Cercului Polar.
Călătoria lui Vasile Stoica a însumat până acum peste 6.200 km. Capul Nord, cel mai nordic punct al Europei Continentale se găsește la aproximativ 2100 km depărtare de Polul Nord și la 520 km deasupra Cercului Polar.
Lugojeanul a ajuns cu destule peripeţii la punctul de destinaţie al traseului său. Ultima parte a călătoriei nu a fost lipsită de neprevăzut, povesteşte Vasile. Zona nordică a Norvegiei, s-a văzut nevoit să o parcurgă cu autocarul, pe traseu fiind trei tunele foarte lungi şi înguste, a căror traversare ar fi fost foarte riscantă.
Traseul prin Finlanda a fost mai lung decât prevăzuse si mult mai scump. A fost găzduit două nopţi la Rovaniemi de o persoană cu dizabilităţi: “Un om deosebit care a fost rănit în Afganistan şi acum e tetraplegic. Este un erou al acestei ţări. Nu poate decât să vorbească şi să mişte foarte puţin mâinile. Îmi pare rău pentru el, dar nu va reuşi să se descurce singur niciodată. Are însă noroc, dacă se poate spune că e noroc, cu sistemul social care e foarte bine pus la punct în Finlanda. Condiţiile în care trăiesc aceşti oameni cu nevoi speciale nu le vom avea niciodată în Romania”, spune Vasile.
Din Norvegia, Vasile a trecut în Suedia. Prima noapte la Stockholm a fost nevoit să stea prin parcuri pentru că hotelurile sunt foarte scumpe şi nu mai avea foarte mulţi bani. “Spre dimineaţă am intrat într-o staţie de autobuz unde m-am încălzit puţin. A doua zi m-am dus la o asociaţie pentru persoane cu handicap, unde am făcut mici reparaţii la cărucior”, povesteşte lugojeanul.
Aşteptat de oficialităţile locale şi salutat pe stradă
A fost însă impresionat de primirea făcută la Geta, lângă Norrkoping, unde s-a întâlnit cu presa locală, primarul, viceprimarul, câţiva consilieri şi un fost prim ministru. “Pentru prima oară în acest turneu am fost claxonat şi salutat pe stradă deoarece lumea citise în ziarul local despre călătoria mea”, spune el. Aici a rămas trei zile. Ultima a petrecut-o la un lac unde a incercat pentru prima oară caiacul, alături de alte 30 de persoane cu dizabilităţi. Familia care l-a găzduit i-a oferit şi bani pentru motel în următoarea localitate.
Pe traseu, l-au uimit o serie de momente pe care le-a trait. Lugojeanul dă un exemplu simplu de cât de diferită este mentalitatea oamenilor din ţările prin care a trecut faţă de a românilor. “Când urcam muntele spre Cercul Polar, pe un drum de biciclete, am întâlnit un tânăr care alerga ca mulţi alţii. Ce era mai deosebit la el, era faptul că se oprea ori de câte ori vedea o hârtiuţă sau mizerie pe jos şi o punea în rucsac. Nu m-am putut abţine să nu îl întreb ce face. Mi-a zis că nu suportă să vadă mizerie prin locurile pe unde aleargă şi astfel combină utilul cu plăcutul. Ar fi frumos să avem şi la noi cât mai mulţi oameni de acest fel”, scrie Vasile.
Vasile a pornit pe drumul de întoarcere şi se află în Suedia, de unde va trece în Danemarca. Urmează Germania, Austria, Ungaria şi Romania. Traseul până la Capul Nord şi înapoi este al doilea turneu ca lungime pentru Vasile Stoica, după cei 36.000 de km parcurşi în turul lumii, traseu pe care l-a făcut în anii ’98-’99.
{gallery}vasilestoica_11092013{/gallery}