Miercuri, 13 noiembrie, de la ora 20, la clubul Space Bowling, lugojenii vor avea ocazia de a se reîntâlni cu unul dintre cei mai buni folkişti din generaţia tânără. Este vorba despre Jul Baldovin, care, pe lângă concertul aşteptat cu mult interes, va oferi celor prezenţi albumul său „Jul Baldovin – acasă”.
Miercuri, 13 noiembrie, de la ora 20, la clubul Space Bowling, lugojenii vor avea ocazia de a se reîntâlni cu unul dintre cei mai buni folkişti din generaţia tânără. Este vorba despre Jul Baldovin, care, pe lângă concertul aşteptat cu mult interes, va oferi celor prezenţi albumul său „Jul Baldovin – acasă”.
Tânărul cantautor a mai fost prezent la Lugoj, în septembrie, când a cântat alături de consacratul Marius Baţu de la „Poesis”. În concertul de miercuri, alături de gazda şi organizatorul Vasile Gondoci, va mai evolua, ca invitat special, cântăreţul Cristi Buică din Reşiţa.
Unul dintre inovatorii muzicii folk. Tânărul Jul Baldovin este considerat un intrepret cu personalitate. El a dezvoltat o tehnică numită fingerstyle, care presupune ciupirea mai multor coarde în acelaşi timp. Doar câţiva instrumenţişti din lume au adoptat această tehnică: Don Ross, Chet Atkins, Tommy Emmanuel, Leo Kottke. Andy McKee şi Newton Faulkner. În acest fel, Jul Baldovin reuşeşte o performanţă unică în ţară: aceea de a avea concomitent atât basul, suportul armonic şi linia melodică, o mică „orchestră” într-un singur instrument: chitara. Poate că cea mai bună caracterizare a artistului este cea făcută de Loreta Popa, în paginile revistei „Jurnal spiritual”, şi anume că „Jul Baldovin are o fineţe instrumentală şi o maturitate artistică incredibile, el a învăţat să distingă între forma superficială şi impresiile durabile”.
Jul Baldovin, pe numele real Iulian Baldovin s-a născut pe data de 6 iulie 1979, la Iaşi. A început să cânte încă de la 13 ani, atât ca instrumentist, cât şi ca backing vocal. În 1996 înfiinţează propria trupă „Cristal”, alături de fratele George Baldovin şi Ovidiu Maxim, cu care participă la primul concurs , obţinând Premiul Special al Juriului. Cu „Cristal”, premiile se vor succeda în ritm de mai multe pe an: Festivalul Naţional de Folk” Meşterul Manole”, Piteşti 1996 – Marele Premiu, Festivalul Naţional de Folk „Floare de ger”, Calafat 1996 – Premiul I, Festivalul Naţional de Folk „Portative folk”, Iaşi 1996 – Premiul I. În acelaşi an, 1996, obţine la Chişinău Premiul special al Asociaţiei folkiştilor din Republica Moldova. Seria succeselor continuă cu Festivalul Naţional de Folk „Portative folk II”, Iaşi 1997 – Premiul I, Festivalul Naţional de Folk „Clepsidra iernii”, Zalău 1998 – Marele Premiu, însă grupul „Cristal” îşi incheie activitatea în 1998.
Carieră internaţională cu „Baldwin Brothers”. Din 2005 cântă împreună cu fratele său George Baldovin. Sub numele „Baldwin Brothers”, cei doi iau parte la festivaluri internaţionale în Slovenia,Austria, Italia sau Croaţia. În ţară, aprecierea este constantă: Festivalul Naţional de Folk “Portative folk III”, Iaşi 1998 – Premiul II, Festivalul Naţional de Folk “Floare de ger”, Calafat 1998 – Premiul III, Festivalul Naţional de Folk “Poarta sărutului”, Tg. Jiu, 2005 – Premiul I, Marele Premiu la Festivalurile Naţionale de Folk “Anonimul” , Sf. Gheorghe – 2006 şi „Voci tinere”, Caracal 2006, precum şi un Premiul special pentru tehnica instrumentală, la Târgovişte, în 2008. Printre colaborările sale se numără: „Prefix 032”, Liviu Nichita, Cătălin Ungureanu, Edi Brinca, Cătălina Beta, Ovidiu Mihăilescu, Ioan „Niki” Oagan, Sorin Minghiat, Maria Gheorghiu şi Mircea Vintilă.