Omul de afaceri Tiberiu Crivineanțu, patronul firmelor SC Stejarul SRL și SC Craiul Codrilor SRL, firme de exploatare a lemnului din zona Lugojului, a fost trimis în judecată de magistrații Judecătoriei Lugoj. În mod normal astfel de decizii le iau procurorii, dar în acest caz s-a ajuns la trimiterea în judecată direct de către magistrați după ce procurorii lugojeni l-au scos de fiecare dată basma curată pe Crivineanțu.
Totul a început după ce mai mulți proprietari de păduri din zona localității Jdioara au reclamat că pădurile, proprietate privată, le sunt măcelărite de Tiberiu Crivineanțu. În acest sens au fost depuse mai multe plângeri și deschise mai multe dosare penale, în care erau reclamate tăieri ilegale de pe zeci de hectare. În ciuda plângerilor și inclusiv constatărilor făcute de polițiști sau inspectorii silvici, care au găsit la Crivineanțu mii de metri cubi de lemn nemarcat, omul de afaceri a fost declarat nevinovat de fiecare dată.
Armele „crimei” dispărute de sub nasul polițiștilor
Documentele întocmite între unul dintre dosare, chiar de anchetatori scot la iveală detalii halucinante. Spre exemplu, în 29 martie 2011, Ciprian Lazăr, un localnic din Criciova a sunat la 112 și a reclamat că se află în pădurea din zona „Pleșa”, unde se taie arbori nemarcați, tractați cu două TAF-uri care i-ar aparține lui Crivineanțu. Ajunși la fața locului, polițiștii au găsit cioate nemarcate ale unor arbori tăiați de pe o suprafață de aproximativ 20 de hectare.
Tot acolo au fost găsite, abandonate, TAF-urile și drujba cu care erau tăiate lemnele. Polițiștii au luat volanele celor două utilaje, iar doi agenți au rămas să păzească TAF-urile. „În mod surprinzător și inexplicabil a doua zi cele două TAF-uri au dispărut de la fața locului”, se arată într-un document de la dosar. Polițiștii însărcinați cu paza utilajelor, au fost și cercetați disciplinar pentru acest eveniment, dar au fost găsiți nevinovați.
La scurt timp după deschiderea dosarului penal, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare a efectuat un control la firmele lui Crivineanțu, SC Stejarul SRL și Craiul Codrilor, descoperind 3.100 de metri cubi de lemn nemarcat. În cauză a fost întocmit un dosar de confiscare a lemnului, dar o eroare din procesul verbal i-a permis lui Crivineanțu să conteste procesul verbal de contravenție, primind câștig de cauză.
Astfel, lemnul tăiat ilegal și care trebuia confiscat, a fost valorificat. În cadrul anchetei, Crivineanțu a declarat că din cunoștințele sale, pe raza localității Criciova sunt aproximativ 1.000 de hectare de pădure proprietate privată, dar nu a tăiat din ele niciodată, exploatând doar lemnul câștigat la licitații. Referitor la acuzațiile proprietarilor de păduri, Crivineanțu a susținut că vin, probabil, ca urmare a faptului că utilajele lui sunt văzute frecvent în zonă, fiind mai ușor de acuzat cineva care este cunoscut că exploatează. Referitor la TAF-urile abandonate în pădure, Crivineanțu nu le-a recunoscut în poze, declarând că nu sunt ale lui. De asemenea, omul de afaceri a declarat că pe utilajele sale lucrează frații Maios Dumitru și Mihai, drujbist fiind Ioan Horti.
Procurorul Tătar și acarul Păun
După deschiderea dosarului privind tăierile ilegale de care este acuzat Crivineanțu, procuror de caz a fost desemnat actualul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, Dan Cristian Tătar. În martie 2012, Dan Cristian Tătar emite o rezoluție prin care Crivineanțu primește neînceperea urmăririi penale. În decizia pe care a emis-o, procurorul Tătar a arătat că pentru pădurile private nu există un contract de pază, conform legii, motivele nefiind stabilite exact.
Prin același document se constată că întradevăr firmele lui Crivineanțu au fost supuse unor controale cu ocazia cărora s-au constatat nereguli pentru care s-a dispus confiscarea lemnului, dar „nu s-a putut dovedi că materialul lemnos confiscat provine din tăierile ce au avut loc pe raza localității Jdioara”. Astfel, procurorul a stabilit că „nu se poate dovedi vinovăția domnului Crivineanțu Tiberiu, însă este posibil ca drujbistul Horti Nicolae și TAF-iștii Maios Mihai și Maios Dumitru să fii tăiat și sustras material lemnos din zonele Pleș și Cariera de Piatră, poate chiar cu concursul pădurarilor Matei Ionel și Ianăș Gelu”.
Astfel, Crivineanțu a fost scos basma-curată , cercetările fiind disjunse față de cei doi TAF-iști, drujbistul și cei doi pădurari.
Procurorul „ignorant”, desființat de judecător
Odată cu rezoluția de NUP față de Crivineanțu și disjungerea cercetărilor față de celelalte persoane, procurorul Dan Cristian Tătar a emis și o notă de îndrumări prin care a stabilit că în cadrul anchetei pe care o coordonează: se vor efectua demersuri pentru identificarea TAF-urilor dispărute, se vor lua în custodie volanele și drujba găsite în pădure, se vor identifica toate firmele care exploatează lemn în zona „Pleșa” și se vor identifica actele de sesizare întocmite pentru infracțiuni silvice din perioada 2009-2011 și va fi verificată activitatea pădurarilor din zonă.
Nemulțimiți că procurorul Tătar l-a scos basma-curată pe Crivineanțu, o parte din proprietarii privați au atacat rezoluția la prim-procurorul de la vremea respectivă, Dumitru Cornean. Acesta a menținut rezoluția lui Tătar, iar oamenii au atacat, conform procedurii, documentul în instanță. Judecătorul a desființat rezoluția Parchetului și, acuzându-l pe procuror de ignoranță, a retrimis dosarul la procuror pentru începerea urmăririi penale față de Tiberiu Crivineanțu. În sentința emisă în decembrie 2012, judecătorul Titus Chiorean arată că procurorul de caz (Dan Cristian Tătar) „nu a ținut seama” de faptul că în martie 2011, cei doi TAF-iști și drujbistul prinși în pădure acționau „în calitate de salariați ai societății administrate de intimatul Crivineanțu Tiberiu”.
Judecătorul a mai arătat că procurorul de caz a ignorat faptul că la fața locului au fost găsite utilaje despre care toți martorii susțin că erau ale lui Tiberiu Crivineanțu, neluându-se nicio măsură pentru stabilirea proprietarului TAF-urilor.
Scăpat a doua oară de același procuror
„Este greu de presupus și de admis că angajații intimatului (n.r. ai lui Crivineanțu) foloseau utilajele respective fără știința comitentului lor, astfel cum se reține în referatul organului de cercetare penală, însușit de procuror”, se arată în sentință. Potrivit aceluiași document, procurorul a ignorat și faptul că la firmele lui Crivineanțu s-au găsit peste 3.000 de metri cubi de lemn fără acte de proveniență, material lemnos care nu a fost verificat pentru a se stabili proveniența lui „existând posibilitatea ca lemnul să provină de pe terenul proprietatea petentelor”.
Mai mult decât atât, judecătorul a arătat că procurorul Dan Cristian Tătar și-a ignorat propria notă de constatare, niciuna din măsurile dispuse acolo nefiind realizată în dosar. Retrimis la Parchet în decembrie 2012 pentru începerea urmării penale, dosarul a fost repartizat aceluiași procuror, Dan Cristian Tătar, ajuns între timp prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj.
Printr-o ordonanță emisă în vara acestui an, în 27 iunie, Tătar îl scoate pentru a doua oară basma curată pe Crivineanțu, dispunând clasarea cauzei care îl privește pe acesta și continuarea cercetărilor pentru identificarea celor care au tăiat ilegal pădurile din zona Jdioara. Clasara dosarului în ce îl privește pe Crivineanțu s-a dispus pentru că „deși s-au administrat probe în sprijinul învinuirii, iar alte probe nu se întrevăd ori pur și simplu nu există”, persistă cu privire la vinovăția lui Crivineanțu, iar în baza principiului prezumției de nevinovăție, s-a dispus clasare dosarului. Și de această dată, procurorul Dan Cristian Tătar a primit o lovitură dură din partea judecătorilor. În urma plângerii prin care ordonanța de clasare a fost atacată în instanță, Judecătoria Lugoj a constat că sunt suficiente probe în baza cărora Crivineanțu să fie acuzat.
Astfel, Judecătoria Lugoj a dispus la începutul acestei luni, trimiterea în judecată a lui Crivineanțu. În perioada următoare urmează ca judecătorul să motiveze această decizie și să înceapă procesul efectiv. În paralel, Felicia Costin, unul dintre proprietarii de pădure, continuă lupta cu funcționari ai statului și oameni ai legii pe care îi acuză de abuz în serviciu în cazul tăierilor ilegale de la Jdioara.
Va rog sa verificați legăturile si activitățile comerciale dintre firmele acestui individ si societățile aflate in apanajul președintelui CJT Titu Bojin. Cand ați dat de capăt o sa va lămuriti si o sa aveți si răspunsurile. Spor la treaba.
SI SE M-AI CREDE POCAIT ???????????