Noul sistem de parcare din Timişoara, Timpark, poate fi rebotezat fără niciun fel de probleme JafPark. Un calcul simplu arată că un şofer care trebuie să plătească 1,5 lei pentru o oră de parcare plăteşte aproape dublu, diferenţa fiind comisionul perceput de compania de telefonie mobilă prin care se face plata. Partea proastă este că şoferii nu prea au alternative, fiind constrânşi să opteze pentru această variantă.
Noul sistem de parcare din Timişoara, Timpark, poate fi rebotezat fără niciun fel de probleme JafPark. Un calcul simplu arată că un şofer care trebuie să plătească 1,5 lei pentru o oră de parcare plăteşte aproape dublu, diferenţa fiind comisionul perceput de compania de telefonie mobilă prin care se face plata. Partea proastă este că şoferii nu prea au alternative, fiind constrânşi să opteze pentru această variantă. Mai mult decât atât, primarul nu a prezentat niciodată până acum care sunt comisioanele percepute la plata prin intermediul telefonului mobil.
Vechiul sistem de parcare din Timişoara, Telpark, a fost înlocuit la iniţiativa primarumului Nicolae Robu. Acesta a propus un nou regulament de parcare pe care l-a botezat Timpark. „Va fi un sistem mult mai corect”, promitea primarul Timişoarei Nicolae Robu.
Consiliul Local Timişoara a aprobat noul sistem care prevede eliminarea tichetelor şi plata parcării, exclusiv prin intermediul telefonului mobil. Ţinând cont că numărul celor care parchează pe bază de abonament în zonele Timpark este mult mai mic, comparativ cu numărul şoferilor care vin cu treabă în centru, ne vom concentra atenţia asupra celor care nu au abonament, ajung periodic în zona centrală şi trebuie să parcheze prin intermediul telefonului mobil.
SMS versus apel telefonic
Înainte de toate, trebuie spus că există două variante de parcare prin intermediul telefonului mobil: prin sms şi prin intermediul apelului telefonic. Varianta prin sms este cea mai simplă, fiind nevoie să se trimită un sms cu timpul de staţionare, zona si numarul masinii la numărul 7406. Şoferii au la dispoziţie şi varianta prin apel telefonic, dar înregistrarea în sistem este mult mai complicată şi total dezavantajoasă pentru un şofer care ajunge, spre exemplu, o dată pe lună sau de două ori pe an în centrul Timişoarei şi trebuie să îşi încarce contul cu minimum cinci euro. Cei care parchează frecvent au la dispoziţie abonamentul, astfel că nu se pun în discuţie.
Cu un sistem de parcare prin apel telefonic destul de complicat şi cu şoferi care plătesc doar periodic parcarea în centrul Timişoarei, este evident că varianta prin SMS este cea mai la îndemână. De altfel, în parcări nici măcar nu este prezentată varianta prin apel telefonic, ci este afişată DOAR VARIANTA PRIN SMS. Potrivit primarului Nicolae Robu, plăcuţele de informare din parcări nu ar putea cuprinde toate informaţiile, pentru a se explica toţi paşii de parcare prin apel telefonic fiind nevoie de panouri imense.
Cei mai mulţi au muşcat momeala primăriei
„Încurajaţi” să parcheze „prin varianta cea mai simplă: sms” şi punându-li-se sub nas doar această variantă, şoferii, unii dintre ei fără acces la profilul de Facebook al primarului, de unde pot culege informaţii, nu au de ales. De altfel, primarul Nicolae Robu a şi anunţat, pe Facebook, foarte mândru, că vineri, în prima zi de aplicare a noului sistem, au plătit parcarea prin intermediul telefonului mobil, 518 cetăţeni. Dintre aceştia 446 au plătit parcarea prin SMS.
Cireaşa de pe tort: aproape 500 de „fraieri” au plătit tarif dublu la parcare
Ce nu a spus primarul, nici când a prezentat sistemul Timpark, nici când a anunţat câţi au parcat prin sms este tariful de parcare. Peste tot, primarul a anunţat că tarifele de parcare sunt diferenţiate, cel mai scump – 1,5 lei pe oră, fiind în zona roşie (zona ultracentrală a Timişoarei). În realitate, tariful este aproape dublu.
„Nu am ce să fac. Sunt comisioanele lor”
Practic, o oră de parcare în zona roşie, plătită prin SMS, costă 0,50 euro, fără TVA. La un curs valutar de 4,4 lei pentru un euro, reiese că o oră de parcare costă, în realitate , 2,2 lei. La această sumă, se mai adaugă TVA, 0,52 lei, rezultând un tarif de parcare de 2,72 de lei pentru o oră. Din aceşti bani, 1,5 lei reprezintă costul parcării, iar diferenţa de 1,22 reprezintă comisionul companiei de telefonie mobilă. „Sunt chestiuni discutate cu operatorul de telefonie mobilă. Nu am ce să fac. Sunt comisioanele lor. Dacă pun tarif din ăsta (n.r. 1,5 lei) dau toţi banii la operatorul de telefonie mobilă”, a spus cel care aplică noul sistem, şeful ADP Liviu Barbu.
La un tarif de 1,5 lei pe oră, cei 446 de şoferi care au plătit parcarea prin sms, ar fi trebuit să plătească, în total, 669 de lei. În realitate, aceştia au plătit 1213 lei. Doar 669 de lei merg, însă, în contul ADP şi al Primăriei, restul fiind comisionul companiei de telefonie mobilă prin care s-a făcut plata.
Primarul extrem de mulţumit
Primarul Nicolae Robu a anunţat, pe Facebook, că este foarte mulţumit de modul în care funcţionează noul Timpark. „Nicio problemă nu ne-a fost semnalată, timişorenii şi vizitatorii Timişoarei dovedindu-se oameni dezgheţaţi la minte, deschişi la nou, conform aşteptărilor mele, spulberând, astfel, „grijile” celor care şi de această dată au ţinut să fie „Gică-Contra”. Deci, MERGEM ÎNAINTE!”, a arătat primarul, care nu a uitat să le prezinte fanilor de pe Facebook metoda de parcare prin telefon, însă DOAR metoda prin SMS. „Poate fi, oare, ceva mai simplu? Evident, nu!”, a încheiat primarul, care nu vrea sub nicio formă să ia în calcul sugestiile de a reintroduce tichetele.