Implementarea acestui program ar ajuta familiile care locuiesc în cele 580 de blocuri din oraş, să-şi scadă preţul facturilor pentru încălzirea pe timpul iernii, dar în acelaşi timp ar îmbunătăţi substanţial aspectul estetic al municipiului.
Deşi a venit ca o şansă nesperată pentru miile de oameni care îşi duc viaţa în apartamentele de la blocuri, izolarea termică este una dintre dezamăgirile ultimilor ani.
Înainte de 2010, autorităţile locale au reuşit totuşi să anvelopeze termic, fără nici un aport financiar din partea beneficiarilor, 25 de blocuri, după care proiectul s-a blocat şi a rămas aşa până astăzi.
Guvernul evită să dea bani
Chiar dacă în ultimii cinci ani, Primăria a anunţat de fiecare dată că are banii necesari pentru continuarea etapizată a izolării blocurilor lugojene şi pentru preluarea cotei de participare a proprietarilor de apartamente, programul nu a mai putut fi pus în practică, veriga lipsă, fiind fondurile guvernamentale, prin care se putea realiza aceste proiect.
“Noi am prevăzut şi pentru acest an banii necesari. Avem cuprinşi în buget 4.500.000 de lei pentru izolarea termică a blocurilor şi vrem să-i ajutăm pe cei care locuiesc în astfel de clădiri, de aceea am şi preluat partea lor de participare. Dar mai mult nu putem face în condiţiile actuale ale legii în care se prevede ca 50% din costuri să le suporte populaţia şi primăriile, iar 50% guvernul. Numai anul acesta am trimis şapte sau opt referate pentru aprobarea finanţării. Am cerut şi o modificare a legii prin care să putem să realizăm lucrările de anvelopare din bugetul local. Consider că tot ce depinde de noi am făcut, am primit şi sprijinul Consiliului Judeţean în acest sens, mai trebuie ca şi cealaltă parte să respecte ceea ce are de făcut”, a precizat Francisc Boldea, primarul Lugojului.
La începutul anului, administraţia locală a anunţat un program ambiţios, prin care ar fi trebuit să izoleze termic un număr de 84 de blocuri. Planul prevedea ca un întreg cartier să fie reabilitat prin anveloparea pereţilor.
Lugojenii însă au renunţat să mai aştepte ajutorul autorităţilor şi au început pe cont propriu, în funcţie de disponibilităţile financiare, să-şi reabiliteze termic locuinţele, pentru a scăpa de facturile tot mai mari la încălzire.
Prima lucrare de izolare completă a unui bloc în Lugoj a fost făcută în cartierul Micro III, în 2007, din fondurile proprietarilor. Comenzile pentru astfel de lucrări au început să crească după 2010.
“În ultimul an am reabilitat termic mai multe blocuri. De la an la an, lucrările de acest gen sunt tot mai multe, mai ales că Primăria nu a mai făcut nimic de ceva timp. În funcţie de cum au bani, oamenii îşi izolează apartamentele, dar sunt rare cazurile unde se înţeleg toţi proprietarii şi se face un bloc întreg. Cele mai multe lucrări se fac individual sau în grupuri de două, trei sau patru apartamente. Preţurile la materiale sunt destul de mari şi nu toţi au bani. În Lugoj izolare în întregime, în afara celor executate de primărie, s-a făcut doar la blocul turn de lângă Şcoala 3, pentru că acolo proprietarii au avut bani din chiria luată pe antenele de pe acoperiş”, a spus Marius Nicolcea, unul dintre cei care se ocupă de lucrări de anvelopare în Lugoj.
Fondurile europene, singura soluţie
Un nou program de finanţare pentru realizarea eficienţei energetice, de această dată, din fonduri europene, care ar putea repara neputinţa autorităţilor de până acum, este promis, începând cu anul viitor.
În lipsa fondurilor guvernamentale, Lugojul ar putea apela la ajutorul european.
“În această săptămână am fost la Bucureşti, la Ministerul Dezvoltării şi Adinistraţiei Publice şi am transmis o nouă solicitare pentru alocarea fondurilor pentru izolarea termică a blocurilor din Lugoj, având în vedere că oraşul este cuprins în program. De la anul, municipalitatea poate să facă un proiect pentru a primi finanţare europeană”, a explicat Călin Dobra, vicepreşedintele Consiliului Judeţean.
În alte oraşe, reabilitarea termică a fost realizată în cadrul unor proiecte private.
În general s-a recurs la mansardarea blocurilor cu trei sau patru nivele pentru realizarea unor noi apartamente, iar proprietarii imobilelor care şi-au dat acceptul au beneficiat de lucrări de izolare exterioară, gratuită.
Deocamdată la Lugoj, deşi au fost unele solicitări pentru mansardarea unor clădiri, proiectul nu a avut succes.
Cele 25 de blocuri s-au facut cu banii aloca-ti in anul 2010 de Min.Dezvoltari.Era dl.Blaga ministru.Boldea in cei opt ani n-a cheltuit un leu pentru izolari.A dat si da „gogosi” electorale cu acest subiect.Dar minciuna are coada scurta(iunie 2016)!
nu il cred pe boldea ce ne minte dar cind vad ce comenteaza unul ca martinescu care in trei mandate nu a facut mai nimic ,si mai imi spune si de blaga imi vine sa-l scuip in bot—-sunteti toti la fel niste smecheri