Lugojenii sunt aşteptaţi cu mic cu mare să-şi petreacă în centrul oraşului de ”Ruga Lugojană”, manifestare care se derulează de un sfert de veac în municipiul de pe Timiş, după căderea comunismului.
Alături de goşci, sute de locuitori vin să se prindă în horă în faţa sediului administraţiei locale şi a bisericii cu două turnuri, care are hramul “Adormirea Maicii Domnului” şi păstrează tradiţia din perioada interbelică.
Manifestarea are loc în data de 15 august şi va aduce în municipiul nostru, alături de ansamblurile folclorice din ţară şi străinătate, opt delegaţii din oraşele înfrăţite.
Şi-au anunţat participarea 31 de reprezentanţi ai comunităţilor din Jena-Germania, Szekzard şi Mako-Ungaria, Nisporeni-Republica Moldova, Vârşeţ şi Veliko Gradiste-Serbia, Kriva Palanka-Macedonia şi Ischele-Cipru.
Istoria Rugii Lugojene se împleteşte strâns cu cea a breslelor oraşului.
Una din cele mai puternice bresle era cea a Cojocarilor, care îl aveau ca patron pe Sf. Ilie.
Cojocarii, care au făcut importante donaţii Bisericii Ortodoxe (baldachine, prapuri, candelabre, icoane) se numărau părinte cei mai generoşi sponsori ai rugii.
La începutul anilor 90, în turla bisericii cu două turnuri, a fost făcută, din întâmplare, cea mai mare descoperire care vorbeşte de trecutul Rugii şi al breslelor: steagul Corporaţiei Cojocarilor, datând din 1893 şi o eşarfă cu dantelă ce consemna donaţia către biserică, din acelaşi an.
Steagul albastru, de mari dimensiuni, e lucrat din mătase şi are o emblemă din piele de căprioară care reprezintă doi lei şi o masă de cojocărie.
Drapelul a fost curăţat cu migală de maestrul Ladislau Pokker şi a fost expertizat de pictorul Silviu Orăviţan-Creţu. Exponatul de mare valoare a revenit Corporaţiei Meseriaşilor din Lugoj, care-l păstrează la loc de cinste.
În anul 1993, primarul de atunci al oraşului, ec. Virgil Turcan, hotărăşte reluarea tradiţiei Lugojene. Invitaţi de onoare au fost delegaţii oraşelor înfrăţite Jena (Germania), Orleans (Franţa) şi Szekszard (Ungaria). Îndrăgita solistă Nicoleta Voica le-a cântat din suflet lugojenilor.
Conform tradiţiei, ruga a fost deschisă de protopul Lugojului din acea perioadă, Prea Onoratul părinte Ioan Ţigriş. După aproape 50 de ani de întrerupere, un Protopop Ortodox al Lugojului deschidea ruga de hramul Sfintei Maria.
De-a lungul timpului, Ruga de 15 august a avut parte de oaspeţi de seamă. Maestrul Mihai Brediceanu, mare muzician, director al Operei Naţionale din Bucureşti şi al Filarmonicii “George Enescu” s-a numărat printre aceştia.
rusine autoritatilor care asteapta marea sarbatoare a orasului intr-o mizerie crunta–vin gosci asa cum scrieti si ce vada ,mormane dr gunoaie pe linga containere,alei nematurate spati verzi pline de mizerie–in parcul postei la doi pasi de locul unde are loc ruga au maturat ieri si au lasat gunoaiele adunate gramezi,aseara erau toate imprastiate–chiar nu aveti rusine si respect fata de lugojeni domnule ghera prin faptul ca nu va pasa cum se face curatenia,dv vreti doar bani ca nu va mai satura dumnezeu–satele din jurul lugojului arata boboc pe linga municipiul lugoj,si au de ce sa rida tarani care vin la ruga–astazi nu am vazut un maturator in tot cartierul pentruca m-am uitat intentionat sa-l chem sa curetein jurul statiei de taxi si in spate unde fac dezastru boschetari si taximetristi–––RUSINE NESIMTITILOR RUSINE SA VA FIE-dativa demisia si nu mai stati pe capul lugojenilor,in frunte cu primarul care chiar e un om care nu ii place curatenia,doar vorbe goale spune
Tot respectul pentru bresle si lugojeni,din partea mea,dar din partea primariei nu cred ca exista.Spun asta pentru ca in aceasta perioada si cu ocazia altor „evenimente”,centrul orasului devine un loc care nu mai defineste un oras,ci o taraba.S-a promis de catre primarul in functie ca se va reamenaja amplasamentul de la „Plopii Mici”pentru aceste evenimente referindu-ma aici la partea adoua a acestora.Pe cand domnule primar-in mandatul 3?