UPDATE: Lansarea volumului „Gărâna Jazz – Povestea unui festival, a locului şi a publicului său”, semnat de scriitorul lugojean Tinu Pârvulescu, va avea loc începând de la ora 20.
UPDATE: Lansarea volumului „Gărâna Jazz – Povestea unui festival, a locului şi a publicului său”, semnat de scriitorul lugojean Tinu Pârvulescu, va avea loc începând de la ora 20.
–––
Marţi, 10 iulie, de la ora 18.30, la clubul English Pub din Lugoj, situat la parterul Blocului Poştei, va fi lansat volumul „Gărâna Jazz – Povestea unui festival, a locului şi a publicului său”, semnat de scriitorul lugojean Tinu Pârvulescu. În cadrul lansării, va cânta trupa celebrului baterist timişorean Eugen Gondi Trio, formată din Eugen Gondi – tobe, Cătălin Milea – sax şi “Bambam” Rodriguez – contrabas.
Scriitorul lugojean Tinu Pârvulescu a debutat în anul 1995 cu romanul “Prima Vera”, lansat la Galeria ProArte, după care a urmat alt roman, “Şoapta piticului” (1999), publicat, ca şi primul, la editura timişoreană Marineasa. După aceste prime lansări, în viaţa lui Tinu Pârvulescu a urmat o perioadă americană. A studiat la Universitatea Mineapolis din statul Minesotta, unde a fost bursier, apoi asistent şi tot acolo a obţinut şi doctoratul în studii culturale, devenind un expert al filmului din Europa de Est – şi nu numai – în perioada comunistă. Tinu Pârvulescu a scris studii de film şi chiar scenarii la Hollywood, nota bene – fără a ceda tentaţiilor comerciale. Ulterior, la Universitatea „Washington” din St. Louis, statul Missouri, a predat timp de doi ani Istoria cinematografului european în timpul Războiului Rece. Reîntors în România, devine cadru universitar la Universitatea de Vest din Timişoara şi revine în atenţia cititorilor cu un volum de factură deosebită, intitulat “Blues de Timişoara – o autobiografie Bela Kamocsa” (Editura Marineasa, 2010). În acest volum, scriitorul lugojean a îngrijit notele autobiografice ale celebrului muzician Bela Kamocsa, fondator al mai multor festivaluri de blues şi jazz din ţară, inslusiv BluesFest de la Lugoj. De aici, trecerea spre volumul „Gărâna Jazz – Povestea unui festival, a locului şi a publicului său”, s-a făcut în mod firesc.
Celălalt protagonist al serii este Eugen Gondi, un nume mare al jazz-ului românesc şi un percuţionist de înaltă clasă. A debutat în trupa Paul Weiner Free Jazz Trio şi, o scurtă perioadă de timp, în 1974, a fost toboşar la “Phoenix”. Marele jazzist Johnny Răducanu îl numea “toboşarul meu preferat”. A mai cântat cu Mircea Florian şi Aura Urziceanu, cu care a înregistrat şi un disc Electrecord. A concertat la Ploieşti, Sibiu, San Sebastian, Varşovia, Prerov, Liubliana şi la festivalul de la Gărâna. Acum două decenii, s-a stabilit în Olanda, unde a cooptat în trupa sa un alt muzician originar din România, saxofonistul Cătălin Milea. De altfel, după lansarea de la Lugoj, Eugen Gondi Trio se vor îndrepta spre Gărâna, unde vor concerta în data de 15 iulie în cadrul celei de-a XVI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Jazz. Acolo, Tinu Pârvulescu va susţine a doua lansare a cărţii sale.