Făgeţenii sărbătoresc două decenii de când localitatea a primit statutul de oraş şi îi aşteaptă alături de ei pe cetăţenii de onoare ai oraşului, în frunte cu Ion Iliescu şi patriarhul Daniel.
Manifestările vor debuta în data de 15 august cu deschiderea ”Rugii făgeţene”, urmate de dezvelirea bustului avocatului George Gârda, în centrul oraşului. În data de 16 august, de la ora 10, la Primăria Făgetului va avea loc o şedinţă festivă la care vor participa toate delegaţiile din oraşele înfrăţite şi oficialităţile locale. De la ora 11, acestora li s-a rezervat o excursie prin frumoasa ţară a Făgetului, iar după – amiază, pe scena din centrul oraşului va avea loc un spectacol folcloric de ţinută care poartă amprenta realizatorului de emisiuni TV – Ioan Gheorghe Oltean.
În acelaşi timp, va fi inaugurat şi noul Muzeu de Istorie şi Etnografie. De la orele 20, va fi inaugurat şi volumul ”George Gârda în slujba României Mari”, apărută la editura ”Eurostampa” din Timişoara, sub semnătura prof. dr. Dumitru Tomoni. Duminică dimineaţa, de la ora 9, delegaţiile vor pleca înspre fostul sat Bunea Mică, unde de la ora 10 vor începe festivităţile de comemorare a foştilor locuitori ai satului.
”Evenimentele dedicate Zilelor Făgetului vor avea loc în perioada 15-17 august. Faţă de ediţiile anterioare am pregătit manifestări complexe, de la spectacole de muzică populară la simpozioane şi vizite în această zonă. Am invitat toţi cetăţenii de onoare ai oraşului, aflaţi în viaţă, printre care se numără şi preşedintele Ion Iliescu, Nicolae Văcăroiu, Prea Fericitul Daniel, Patriarhul României şi mulţi alţii”, spune Marcel Avram, primarul Făgetului.
”Zilele Făgetului” reprezintă un prilej în plus pentru edilii locali şi populaţie, pentru a sărbători 20 de ani de când localitaea a fost declarată oraş. “Sunt multe avantaje care au survenit ulterior numirii Făgetului ca oraş şi mă refer aici în special la instituţiile publice care au fost înfiinţate şi scutesc locuitorii zonei de drumuri lungi şi nenumărate înspre Lugoj şi Timişoara. Apoi, trebuie remarcat faptul că dacă Făgetul nu avea acest statut, în urma reformelor medicale, aici nu mai exista spital sau judecătorie”, mai spune edilul şef.
Făgetul, oraş din iulie 1994
Localitatea a primit statutul de oraş în data de 7 iulie 1994 şi a cunoscut o creştere economică constantă, astfel că în prezent aici îşi au sedii trei bănci importante, finanţele publice, judecătoria, poşta, există supermarketuri, fabrici, spital şi un număr de peste 2.500 de locuinţe proprietate personală, în urbe şi cele zece sate aparţinătoare. După datele ultimului recensământ, la data de 1 ianuarie 2012, în Făget locuiau 7.207 persoane, dintre care 3.552 bărbaţi şi 3.655 femei.
Despre zona Făgetului, o primă informaţie documentară a apărut încă din 1.288 şi îi aminteşte pe banii Severinului, Mihai şi Velici, care aveau aici anumite domenii. În secolul XV, Făgetul face parte din domeniul Hunedoarei, cel mai întins domeniu nobiliar din Transilvania de atunci, aparţinând lui Iancu şi Ioan de Hunedoara.