Timişoreanul Ioan Holender, fost director al Operei de Stat din Viena, a venit pentru prima dată la Lugoj în calitate de autor de carte.
Timişoreanul Ioan Holender, fost director al Operei de Stat din Viena, a venit pentru prima dată la Lugoj în calitate de autor de carte.
Luni, 8 octombrie, de la ora 17.30, la Galeria ProArte din centrul oraşului a avut loc dubla lansare a volumelor autobiografice ”De la Timişoara la Viena” şi ”Spuse, trăite, dorite. Amintiri”, apărute la Editura Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, semnate de maestrul Ioan Holender.
Prezentarea cărţilor a aparţinut criticului literar Cornel Ungureanu, preşedintele filialei timişorene a Uniunii Scriitorilor. Lansarea a fost moderată de Henrieta Szabo, directoarea Bibliotecii Municipale din Lugoj.
Ioan Holender a vorbit despre prieteniile care i-au marcat pozitiv viaţa, despre rădăcinile sale Timişorene şi despre cum vedea Lugojul, ca şi copil.
Multe întrebări din partea celor prezenţi la lansare au vizat rolul său de lider al mişcării studenţeşti de protest din Timişoara anului 1956, dar şi invitarea unui mare număr de solişti originari din România la stagiunile Operei de Stat din Viena.
Referitor la cei 18 ani în care a condus Opera de Stat din Viena, Holender a spus: ”eu nu am vrut să fiu iubit, ci am dorit să fiu respectat”. La final, maestrul Holender a reuşit ambele.
Ioan Holender a fost cel mai longeviv director al prestigioasei Opere de Stat din Viena (între anii 1992 şi 2010) şi director artistic al Festivalului Internaţional ”George Enescu” din Bucureşti. Este şi membru în conducerea European Academy of Music Theatre. S-a implicat activ în bunul mers al Festivalului Internaţional de Canto ”Traian Grozăvescu” de la Lugoj.
Manifestarea a fost organizată de Primăria Lugoj, Biblioteca Municipală, Ununea Scriitorilor, filiala Timişoara şi Galeria ProArte.