2022, abia încheiat, a fost anul cu investiții record în cultura lugojeană. Am consemnat interesul maxim din partea publicului la majoritatea manifestărilor finanțate de Primăria Municipiului Lugoj, indiferent de organizator, cu un maximum de 10.000 de spectatori la concertul Carla` s Dreams înregistrat la Ruga Lugojeană.
Pe lângă finanțarea generoasă, chiar foarte generoasă, a unor evenimente culturale, pe baza proiectelor înaintate la Primărie, anul trecut a însemnat și reluarea unor evenimente mult dorite de public, întrerupte de nefasta perioadă de pandemie, 2020 – 2021. Printre acestea, amintim Festivalul de Teatru FestTeamArt, concertul de Crăciun al Corului Ion Vidu (conceput ca un spectacol complex, care a îmbinat poezia cu muzica), Ruga Lugojeană, Festivalul Berii (cu cap de afiș Șuie Paparude) etc.
În mod special, s-au evidențiat ediții foarte reușite ale unor manifestări de tradiție. Am avut marea bucurie să consemnăm cea mai reușită ediție a Festivalului Internațional Lugoj Clasic de până acum. Deși edițiile anterioare ne-au obișnuit cu un nivel foarte ridicat al ștachetei, sub directoratul artistic al mezzosopranei Aura Twarowska, în acest an toate momentele au fost la nivel excepțional.
De la concertul Paulei Seling, al Lilianei Laichici și al unor artiști de operă recunoscuți pe plan internațional, la triumful Corului de copii al Academiei Lugoj Clasic, în fața unei săli arhipline, la Universitatea Europeană Drăgan, totul a fost la superlativ.
Biblioteca Municipală și Casa Bredicenilor, sub directoratul Henrietei Szabo, au confirmat statutul solid, deja recunoscut, de repere în viața culturală a urbei.
Fără exagerare, cu fonduri modeste, Biblioteca Municipală și Casa Bredicenilor au organizat evenimente în cadență de cel puțin unul pe săptămână, de la lansări de carte la vernisaje, concerte și recitaluri.
Acțiuni diverse și interesante a organizat și Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă, cel care a integrat singurul eveniment din Lugoj în cadrul manifestărilor Timișoara – Capitală Europeană a culturii, 2023.
2022 a fost anul în care am salutat reintrarea în circuitul cultural a Galeriei Pro Arte, după o îndelungată pauză de șapte ani, în care au avut loc restaurări și reparații. Pe final de an, aici a avut loc prima ediție a Festivalului Internațional al Artelor Plastice de la Lugoj, s-a reluat Salonul Artelor Vizuale și au expus doi reputați artiști lugojeni, Dorina Zah și Silviu Nopcea.
În perioada iunie – noiembrie, Asociația Scena Muzicală, prin proiectul Marea Muzică, a adus la Lugoj zece concerte de top pe plan național și chiar internațional. Concertul susținut de Romanian Chamber Orchestra pe scena Teatrului Municipal ”Traian Grozăvescu, sub bagheta reputatului dirijor Cristian Măcelaru, (solist: Sebastian Bohren și concert maestru, Alexandru Tomescu, ”vioara de aur” a României) este doar un exemplu de spectacol de înaltă ținută ajuns, grație acestei asociații, la Lugoj.
Casa de Cultură a Municipiului a organizat trei zile de sărbătoare a teatrului la Lugoj, cu actori din cinci orașe, prezenți la ediția a XIV-a a Festivalului FestTeamArt, manifestări de tradiție ale Ansamblului Lugojana, dar și un concert al Corului Vidu, pentru care sala teatrului s-a dovedit neîncăpătoare, toate locurile fiind ocupate cu trei zile înainte.
La capitolul teatru, au impresionat două premiere ale Asociației Culturale Tu și Eu, cu piesele ”Unde dai și unde crapă” (regia Maria Voronca) și ”Animicștiutorul”, spectacol care a însemnat și reluarea colaborării cu cunoscuta regizoare Anca Maria Colțeanu din București.
Nu în ultimul rând, 2022 a fost anul în care Festivalul Internațional de Canto ”Tiberiu Brediceanu” (director artistic Aura Twarowska, inițiator prof. dr. Constantin Stan Tufan) și-a desemnat câștigătorii ediției a patra.
A fost anul în care, timp de trei săptămâni, a avut loc un Festival al Sărbătorilor de Iarnă, aflat la prima ediție și desfășurat în decorul feeric al Parcului George Enescu, iluminat festiv (concerte MIST, Springtime Band 2.1, Mircea Vintilă, Marius Bațu, Hara, Ab Libitum Voices, Argatu, Dana Gruescu, Taraful Titel Brestovicean etc.) și o nouă ediție a Festivalului Medieval Veterani, ambele organizate de neobosita Flavia Rosana Căpraru de la Asociația Fusion of Arts. Desigur, ar mai fi de menționat alte evenimente de top, cum ar fi spectacolele teatrale de înaltă ținută, realizate de Elena Ivanca sau Liana Ceterchi și multe altele. Cu siguranță, privind retrospectiv, 2022 a fost un an fast pentru cultura lugojeană!