Administrația locală din Tomești a reușit să atragă pentru comunitatea locală fonduri importante prin care, în următoarele luni, vor fi reabilitatea și restaurate câteva edificii de patrimoniu și administrative aflate pe raza comunei.
Autoritățile din fostul centru reper al industriei românești de producție și prelucrare a sticlei au accesat sume de peste un milion de euro, care vor fi utilizate pentru proiecte care contribuie la dezvoltarea comunei. Lucrările sunt prevăzute să înceapă în acest an.
“Pentru perioada următoare avem planificate o serie de obiective de investiții pentru care avem la dispoziție fonduri europene. Un proiect important pentru comunitatea noastră, pentru păstrarea memoriei și tradiției acestor locuri este restaurarea vechii biserici de lemn din localitatea aparținătoare comunei noastre, Românești. Biserica a fost ridicată în secolul al XVIII, are hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și face parte din lista monumentelor istorice. Construcția are nevoie de lucrări de consolidare a structurii de rezistență, refacerea acoperișului din șindrilă și a picturii. Vor fi lucrări de amploare care necesită desfacerea bârnelor și reașezarea lor pentru o mai bună consolidare. Valoarea investiției este de circa 800.000 de euro, iar proiectul are o durată estimată de finalizare de șase luni, dacă nu vor apărea probleme suplimentare. Demersurile de finanțare au fost făcute de mai mulți ani. Un alt proiect care urmează să fie implementat vizează reabilitarea fostului sediu al primăriei din Tomești, o construcție care va avea funcțiuni administrative. În cadrul lucrărilor, care sunt planificate să înceapă în această vară se va înlocui acoperișul, se vor reface spațiile interioare, instalațiile electrice și sanitare, precum și spațiile sanitare. După terminarea reabilitării, clădirea va fi utilizată de unele servicii din cadrul primăriei. Investiția se ridică la circa 100.000 de euro. De asemenea, avem un proiect foarte util și pentru comunitate, așteptat de mult timp. Este vorba despre reabilitarea căminului cultural din Tomești-sat. Pentru acest proiect a fost aprobată o finanțare de aproximativ 300.000 de euro”, a explicat Sergiu Muntean, viceprimarul comunei Tomești.
De curând, pe raza comunei a fost finalizată asfaltarea drumurilor comunale 116 și 117 între localitățile Luncanii de Sus și Zolt, încheindu-se astfel un circuit complet asfaltat care leagă Valea lui Liman de Lacul Surduc printr-o zonă pitorească, parcurgând Luncanii de Jos, Luncanii de Sus, Zolt, Gladna Română și Fârdea.
Asfaltarea drumului comunal 116-117 a început anul trecut și s-a realizat în proporție de peste 90%.
Prin acest proiect zona submontană și montană din jurul Tomeștiului este complet accesibilă pentru activități turistice.
Autoritățile locale au în vedere pentru anii următori accesarea de fonduri necesare asfaltării drumului ce leagă județul Timiș de județul Caraș-Severin prin pasul Tăul Ursului spre comuna Rusca Montană.