Inspectorii de la Protecţia Consumatorului au început în această perioadă acţiuni de control la operatorii economici care vând produse destinate copiilor. Până acum au fost verificaţi 24 de operatori economici şi s-au dat amenzi de 62.500 de lei.
Inspectorii de la Protecţia Consumatorului au început în această perioadă acţiuni de control la operatorii economici care vând produse destinate copiilor. Până acum au fost verificaţi 24 de operatori economici şi s-au dat amenzi de 62.500 de lei.
„S-au descoperit jucării periculoase, care pot dăuna copiilor, ce le pot primi sub brad în această perioadă. E vorba de jucării care au fost raportate în sistemul de alertă Ratex – un sistem la nivelul Uniunii Europene unde se raportează produsele periculoase. Acestea au avut de la diverse defecte până la instrucţiuni de folosire care nu erau traduse în limba română, ori lipsea însemnul CE. Jucăriile pot fi periculoase din mai multe motive, de la compoziţia materialului din care au fost realizate până la unele jucării ce prezintă pericol de ştrangulare, ori diverse piese periculoase”, explică Mihaela Ignat, comisar şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Timiş.
Retrase de la comercializare
Jucăriile periculoase sau cele neconforme au fost retrase de la comercializare. „Am întâlnit cazuri în care operatorii economici au preferat să retragă aceste jucării de la comercializare singuri, dar au fost şi cazuri în care a trebuit să distrugem aceste jucării”, a mai adăugat Mihaela Ignat.
Controalele continuă
Inspectorii OPC îi atenţionează pe părinţi să nu-şi pună copiii în pericol şi să aleagă cu atenţie jucăriile pentru ei. „Orice reclamaţie legată de calitatea unei jucării trebuie să fie semnalată iniţial magazinului de la care a fost cumpărată şi apoi, în cazul în care ea nu poate fi rezolvată, trebuie să se apeleze la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Timiş. Până acum s-au verificat atât magazine din Timişoara, cât şi din Lugoj. Cele mai multe nereguli au fost descoperite în Timişoara, însă controalele vor continua şi în perioada următoare. Pe lângă marea atenţie la cumpărarea jucăriilor pentru copii, îi rog pe consumatori să fie precauţi şi la instalaţiile de Crăciun, să aibă grijă de unde le cumpără şi să nu le lase în priză când sunt plecaţi de acasă”, a mai spus Mihaela Ignat.
OPC Timiş oferă şi câteva sfaturi părinţilor care zilele acestea vor cumpăra jucării:
-cumpăraţi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală). De care veţi avea nevoie în cazul unei eventuale reclamaţii;
-verificaţi existenţa marcajului CE care conduce la supoziţia că produsul este sigur, conform legislaţiei în vigoare şi existenţa denumirii şi a coordonatelor sediului producătorului, importatorului sau reprezentantului autorizat;
-alegeţi jucării specifice vârstei copilului şi nu adresate altei categorii de vârstă;
-verificaţi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice traduse în limba română;
-evitaţi achiziţionarea jucăriilor care au muchii tăioase, piese uşor detaşabile (de dimensiuni mici care pot fi înghiţite de către copii);
-la jucăriile alimentate electric, dacă sunt branşate direct la reţea, verificaţi starea cablurilor şi prizelor; dacă jucăria utilizează un transformator/redresor, verificaţi ca acestea să furnizeze o tensiune mai mică de 24V; supravegheaţi copiii atunci când se face alimentarea jucăriei.