Inspectorii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului desfăşoară în această perioadă acţiuni de control la operatorii economici care vând produse destinate copiilor. Până acum au fost verificaţi 29 de operatori economici şi s-au dat amenzi de 84.000 de lei.
„Comercializarea de produse fără documente de provenienţă, comercializarea de produse fără informaţii în limba română, neafişarea preţurilor şi identificarea de jucării notificate prin sistemele rapide de alertă sunt principalele nereguli descoperite de inspectorii CJPC Timiş. În urma acestor controale, au fost aplicate 26 de sancţiuni, din care 11 avertismente şi 15 amenzi în valoare de 84.000 de lei”, explică Mihaela Ignat, comisar şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Timiş.
Retrase de la comercializare
Jucăriile periculoase sau cele neconforme au fost retrase de la comercializare. „S-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare la 1033 bucăţi/jucării în valoare de 18.163 lei şi măsura de oprire definitivă de la comercializare la 52 bucăţi/jucării în valoare de 167 lei”, a mai adăugat Mihaela Ignat.
Controalele continuă
Inspectorii OPC îi atenţionează pe părinţi să nu-şi pună copiii în pericol şi să aleagă cu atenţie jucăriile pentru ei.
„Orice reclamaţie legată de calitatea unei jucării trebuie să fie semnalată iniţial magazinului de la care a fost cumpărată şi apoi, în cazul în care ea nu poate fi rezolvată, trebuie să se apeleze la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Timiş. Controalele continuă în următoarea perioadă, se vor desfăşura în acţiuni comune cu reprezentanţii IPJ Timiş atât la produsele alimentare cât şi la produsele nealimentare, în special jucării şi alte produse specifice sărbătorilor de iarnă”, a mai spus Mihaela Ignat.
CJPC Timiş oferă şi câteva sfaturi părinţilor care zilele acestea vor cumpăra jucării:
– Cumpăraţi jucării numai din magazine specializate care emit în momentul achiziţiei documente de cumpărare necesare în cazul unei posibile reclamaţii;
– Verificaţi dacă pe etichetă este specificată grupa de vârstă a viitorului utilizator. Acest lucru este deosebit de util în cazul în care aveţi un copil mai mic de 3 ani, aflat încă în perioada în care ar putea înghiţi părţi din jucărie;
– Verificaţi ca jucăriile să aibă aplicate în mod vizibil, lizibil şi durabil pe ambalaj instrucţiunile de asamblare şi utilizare, precum şi avertismentele privind potenţialele pericole la folosire.
– Cumpăraţi jucării care să aibă pe ele marcajul CE, indice al siguranţei produsului, conform legislaţiei în vigoare, şi existenţa denumirii şi a coordonatelor sediului producătorului, sau importatorului.
– Jucăriile care funcţionează cu baterii să aibă compartimentul cu baterii prins cu un şurub ce nu poate fi desfăcut decât de un adult.