Județul Timiș și implicit municipiul Lugoj vor beneficia începând din noul an școlar de o schimbare majoră privind planul de învățământ.
Începând de anul viitor inspectoratul școlar urmărește creșterea numărului acestora la 32.
”Sunt foarte mulți agenți economici. Unitățile de învățământ au încheiat contracte, iar în același timp a scăzut numărul claselor de a IX-a de pe liceu tehnologic și a crescut numărul de unități de învățământ de nivel profesional. Raportându-ne la copiii de clasa a VIII-a, care sunt în număr de 5.212, ar fi trebuit să mergem la minister cu o propunere de circa 185 de clase. Noi ne ducem cu trei clase peste. Nu trebuie să uităm că avem și învățământul privat, care a cerut, de asemenea, clase de a noua, însă mai avem și riscul pe care ni-l asumăm, deși nu ni-l dorim, acela ca unii copii de clasa a VIII-a să nu mai dorească să continue. Ceea ce înseamnă că, mergând cu un plan de școlarizare mai larg în acest an, se poate întâmpla ca în toamnă să avem această surpriză, de a nu reuși să ne realizăm toate clasele pe care le-am propus”, a explicat Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiş.
Suplimentare necesară
La nivelul municipiului Lugoj, două unități educative asigură formare profesională. Cu un total de 18 clase, dintre care 8 la Colegiul Tehnic ”Valeriu Braniște” și 10 la Liceul Tehnologic ”Aurel Vlaicu”, cele două instituții privesc cu ochi buni această modificare, în această manieră putând să răspundă prompt nevoilor agenților economici și totodată nevoilor unui oraș în continuă expansiune industrială. Încă nu se știe cu cât vor fi suplimentate cele două unități.
”Clasele de învățământ profesional sunt de fapt răspunsul pe care sistemul de învățământ îl dă cerințelor agenților economici. Aceștia insistă că au nevoie de oameni calificați în diverse domenii, care de altfel reprezintă viitoarea lor resursă umană. În Lugoj, avem două licee care au calificări diverse și răspund nevoilor existente la nivelul orașului, care este în continuă dezvoltare, mai ales pe industrie. Această propunere este un câștig al tuturor, de la agenți economici, la școli și mai ales la elevi. Mulți dintre aceștia pot, dacă într-adevăr își doresc, să se regăsească în aceste calificări profesionale. Un avantaj îl reprezintă durata studiilor de trei ani, după care se pot integra pe piața muncii, putând în același timp să își continue studiile fie la zi, fie la seral, fără a le fi oprit traseul educațional. Mai mult, învățământul profesional oferă ceea ce îi lipsește României, meseriași”, a declarat prof. Cosmin Gheorghe, directorul Colegiului Tehnic ”Valeriu Braniște” Lugoj.
Dintre cele 32 de clase propuse în planul de școlarizare, 11 vor funcţiona în sistemul de învăţământului dual, urmând ca celelalte să funcționeze după modelul clasic de profesională.
Elevii care studiază în acest sistem beneficiază de o bursă lunară de 200 de lei, iar agenții economici care organizează sau sprijină aceste clase vor primi anumite facilități fiscale, trebuind să acorde elevilor din învățământul dual o bursă cel puțin egală cu cea primită de la stat.