UPDATE – În urma întâlnirii dintre primarul Francisc Boldea şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş s-a decis că atât Grupul Şcolar „Ştefan Odobleja”, cât şi Şcoala Nr. 3 vor fi desfiinţate.
UPDATE!
În urma întâlnirii dintre primarul Francisc Boldea şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş s-a decis că atât Grupul Şcolar „Ştefan Odobleja”, cât şi Şcoala Nr. 3 vor fi desfiinţate. Dacă în privinţa Grupului „Odobleja” se ştia că va fuziona cu Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte”, în cazul Şcolii Generale Nr. 3, lucrurile au luat o altă turnură, aceasta urmând să fie comasată cu Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu”, şi nu cum solicitase primarul Lugojului.
„Nu sunt mulţi copii la gimnaziu la Hasdeu şi e mai aproape. Într-o negociere, nu întotdeauna tot tu poţi să câştigi. Am ajuns până la urmă, de comun acord, la varianata aceasta. Urmează ca această propunere să fie supusă Consiliului Local şi abia atunci vom vedea ce se va întâmpla exact”, a declarat Francisc Boldea la finalul întâlnirii.
=====================================================================
Astăzi, de la ora 14, se decide soarta celor două şcoli lugojene propuse de primarul Francisc Boldea pentru comasare: Grupul Şcolar „Ştefan Odobleja” şi Şcoala Generală nr. 3. Edilul lugojean se întâlneşte cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş pentru a discuta cum vor fi reorganizate şcolile din Lugoj.
Conform Noii Legi a Educaţiei, administraţiile locale sunt obligate să propună reţeaua şcolară pentru anul 2012-2013, propunere care este avizată sau nu de Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş. La sfârşitul anului trecut, Francisc Boldea a trimis, la solicitarea Inspectoratului, o adresă prin care cerea comasarea Grupului Şcolar „Ştefan Odobleja” cu Grupul Şcolar „Valeriu Branişte” şi mutarea primului în incinta celui de-al doilea, precum şi a Şcolii Generale nr. 3. cu Şcoala Generală nr. 2, urmând mutarea tuturor elevilor în spaţiul celei de-a doua.
Motivele unificării Grupului Şcolar „Ştefan Odobleja” cu Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte” sunt bine întemeiate, în condiţiile în care numărul redus de elevi face ca această locaţie să nu mai poate fi întreţinută de către administraţia locală. Personalul care deserveşte în prezent Grupul Şcolar „Ştefan Odobleja”, la cei 205 elevi înscrişi, este aproape egal numeric cu cel ce deserveşte alte unităţi şcolare ce au un număr de 1.000 elevi (ex: Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu”, Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu”).
De asemenea, Grupul Şcolar „Ştefan Odobleja”, din cauza poziţionării sale limitrofe, nu poate fi racordat la toate utilităţile necesare unei utilizări normale, la costuri mici, astfel că în situaţia comasării s-ar reduce o parte din aceste cheltuieli.
În plus, Grupul Şcolar Ştefan Odobleja îşi are în prezent locaţia la 3 km de Lugoj, deplasarea elevilor făcându-se cu mijloacele de transport în comun ale SC Meridian 22 SA care asigură cu greu traseele necesare. În urma unei eventuale comasări, şi opţiunile pentru meseriile şi profilurile de la Grupul „Odobleja” ar fi mai la îndemâna elevilor din municipiu.
La Colegiul Tehnic Valeriu Branişte există spaţiu suficient pentru ca cele două unităţi să funcţioneze în condiţii foarte bune, locaţia fiind în zona centrală a oraşului, iar aplicarea Legii educaţiei naţionale Nr. 1/2011 ar fi mult mai uşoară şi cu costuri mici.
Comasarea Şcolii Nr. 3 cu Şcoala Nr. 2 s-a hotărât din mai multe motive. Şcoala 3 se află ca poziţionare într-o zonă a oraşului cu populaţie rarefiată, fiind situată între alte două unităţi de învăţământ similare, respectiv Şcoala 2, la o distanţă de aproximativ 1 km şi Şcoala Nr. 4, la aproximativ 500 m, iar în imediata apropiere, la 100 m, se găseşte situat Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu”, care are şi clasele V-VIII.
De asemenea, Şcoala 2 a funcţionat în trecut cu aproximativ 1.000 de elevi, astfel că are o capacitate mai mult decât suficientă pentru a deservi cei aproximativ 650 de elevi (353 Şcoala 2 şi 300 Şcoala 3), câţi ar rezulta din comasarea celor două unităţi.
Un alt avantaj în sprijinul acestei comasări îl reprezintă situarea Şcolii 2 într-un cartier cu peste 200 de blocuri. De asemenea, trebuie avută în vedere şi starea celor două imobile, cel ce deserveşte în prezent Şcoala 3 având o vechime de aproximativ 300 de ani, iar clădirea în care funcţionează Şcoala 2, fiind relativ una nouă, edificată în jurul anului 1970.
„În ceea ce priveşte Şcoala 2, are centrală proprie de încălzire, are toate condiţiile şi funcţionează la un sfert din capacitate, ceea ce nu mi se pare normal pentru că acum dacă se aplică Legea Nr. 1/2011, finanţarea per elev, şcolile cu 200 de elevi şi cu 300 nu mai pot funcţiona că nu au bani să-şi plătească nici profesorii, dar mai utilităţile şi celelalte”, mai spune Francisc Boldea.
Conducerile unităţilor de învăţământ vizate nu s-au arătat deloc încântate de propuneri. „Nu vă spun nimic în acest moment despre acest lucru, probabil că s-ar putea să vină timpul să discutăm şi despre aceste lucruri”, a declarat Iuliana David, directoarea Grupului Şcolar „Ştefan Odobleja”.
„Noi deocamdată avem personalitate juridică, îndeplinim toate condiţiile şi avem peste 300 de copii. În ceea ce priveşte clădirea unde funcţionează acum Şcoala Nr. 3, aceasta este o clădire de patrimoniu, n-a reuşit de atâta timp să o distrugă nimeni. Deci, chiar să nu mai fie şcoală, mi se pare foarte ciudat. Nu ştiu ce să spun, nu-mi dau cu părerea până nu ştiu ceva oficial şi până când nu se discută personal cu mine”, este de părere Doina Popîrlan, directoarea Şcolii cu clasele I-VIII Nr. 3.
Planul de şcolarizare şi reţeaua şcolară trebuie finalizate până în luna februarie. Vom reveni cu amănunte după încheierea discuţiilor.