Din ce în ce mai multe ţepe îşi fac loc pe internet, motiv pentru care foarte multi oameni cad în capcanele întinse de astfel de escroci, mai ales atunci când cumpără anumite produse online.
Prima recomandare a poliţiştilor dar şi a specialiştilor din mediul bancar este de a nu oferi niciodată prin telefon sau email informaţii personale sau legate de card şi codul PIN. Întotdeauna informează-te şi cumpără doar de la furnizorii cunoscuţi de tine.
Nu cumpăra de pe site-uri care nu afișează date de identificare complete, precum și condițiile generale de vânzare, cele de prelucrare a datelor cu caracter personal, procedurile şi costurile de achiziţionare, livrare și de returnare. Folosește o rețea de internet securizată când accesezi site-uri care solicită tastarea parolelor sau a altor date personale.
Aceste informații ar putea fi interceptate în cazul utilizării unei rețele WiFi publice. Dacă plătești cu cardul ai dreptul de a adresa băncii refuzul la plată în cazul în care nu primeşti informații clare privind caracteristicile principale ale produsului sau serviciului, date de contact privind comanda, costul total, inclusiv taxele și costurile de livrare.
Cea mai des utilizată metodă de a subtiliza sume importante dintr-un cont personal se face la conversia valutară.
Dacă plătiţi cu cardul, în lei, vă puteţi trezi că pe extrasul de cont va apărea aceiaşi sumă dar în euro sau dolari. Pentru aceste situaţii nedorite, poliţiştii din structurile care se ocupă cu fraudele din mediul online vă reamintesc să păstraţi facturile, certificatele și garanțiile primite, dar şi dovezile cu datele tranzacţiilor interbancare efectuate pe internet.