Activitatea seismică din zona Vrancea se va încadra în 2015 în media de 15-20 de cutremure de adâncime pe lună, după un an 2014 caracterizat de o activitate seismică ceva mai intensă, dar în limite normale, conform datelor statistice ale Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.
„Pentru cele de suprafaţă este puţin mai dificil de evaluat pentru că acestea apar mai sporadic şi este greu de prezis, dar cu siguranţă vor fi şi câteva din acestea de suprafaţă, dar nu consider că vor fi mai mari decat cutremurul înregistrat în luna noiembrie a anului trecut de 5,7 grade pe scara Richter”, spune directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian.
În ceea ce priveşte anul 2014, Radulian afirmă că acesta a fost caracterizat de o activitate seismică puţin mai mare decât în anii trecuţi, dar în limite normale, cu o medie de 18-20 de cutremure pe lună. Acesta consideră că apariţia mai multor cutremure într-o zi nu reprezintă un motiv de îngrijorare, însă poate deveni mai alarmant când este depăşita o anumita cifra sau cand nu sunt cutremure deloc.
Care sunt cele mai periculoase cutremure pentru România
În opinia lui Mircea Radulian, cutremurele de adâncime din Vrancea sunt mai periculoase. Făgăraş, Dobrogea şi Banat sunt şi ele zone în care se mai întâmpla cutremure mai mari.
„Pentru România, cutremurele de adâncime din Vrancea sunt cele mai periculoase pentru că sunt şi cele mai mari ca magnitudine, dar sunt şi cele mai frecvente, mai sunt câteva zone – zona Făgaraş, zona Dobrogei şi Banat – unde se mai întâmplă cutremure mai mari, dar sunt foarte rare. Dacă vrea cineva să facă prognoza pentru anii următori este clar că Vrancea este pe primul loc. Este probabilitatea cea mai mare să se producă probleme”, a spus Mircea Radulian.
Un cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter s-a produs luni, în Vrancea, la o adâncime de 17 kilometri. De la inceputul anului, in zona seismica Vrancea s-au produs 11 cutremure.
4,8 grade, cel mai puternic cutremur în 2014 în Banat
Peste 10 cutremure s-au produs în 2014 în zona Banat, ultimul cu o magnitudine 2.8, la sfârşitul lunii decembrie. Cel mai puternic, produs în noaptea de 31 octombrie 1 noiembrie, a avut loc la adâncimea de 4 km şi a avut magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter. Intensitatea mişcării seismice a atins VI grade pe scara Mercalli, cutremurul fiind resimţit şi la Timişoara şi Lugoj.
A fost cel mai puternic eveniment seismic înregistrat în Banat în ultimii 10 ani. Ultimul seism de magnitudine egală sau mai mare de 4 grade în regiunea seismogenă Banat a avut loc la 22 octombrie 2004, magnitudinea acestuia fiind de 4,0 grade pe scara Richter.