Înscrierea candidaţilor se face la secretariatele unităţilor de învăţamânt pe care elevii claselor a VIII-a le-au absolvit. Atât candidaţii proveniţi din învăţământul de stat, cât si cei din învăţământul particular, au dreptul să susţină acest examen fără taxă. La evaluarea naţională se pot înscrie atât absolvenţii clasei a VIII-a din seria curentă, cât şi cei din seriile anterioare care nu au participat în nicio sesiune la unul din examenele naţionale (examenul de capacitate, testele naţionale, tezele cu subiect unic sau evaluarea naţională).
Candidaţii din promoţiile de până în 1998 inclusiv nu participă la evaluarea naţională, întrucât pot solicita echivalarea examenului de capacitate. De asemenea, elevii români care au studiat în strainătate se pot înscrie la evaluarea naţională numai după echivalarea studiilor şi promovarea examenelor de diferenţă stabilite de Ministerul Educaţiei, prin Centrul Naţional pentru Recunoaşterea şi Echivalarea Diplomelor, prevede metodologia examenului.
Evaluarea naţională constă în susţinerea unor probe scrise, fiecare cu durata de 120 de minute. Prima probă la care se va susţine evaluarea naţională este limba şi literatura română (23 iunie). Cea de-a doua disciplină la care se va susţine evaluarea naţională este limba şi literatura maternă – pentru elevii care aparţin minorităţilor naţionale şi care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă (24 iunie), iar ultima probă este matematica (25 iunie).
Afişarea rezultatelor va avea loc pe 27 iunie, până la ora 16. În aceeaşi zi, între orele 16 şi 20 va avea loc depunerea contestaţiilor. În perioada 28 – 30 iunie va avea loc rezolvarea contestaţiilor, iar afişarea rezultatelor finale va avea loc pe 1 iulie.
Admişi la liceu cu nota 2
După examenele naţionale, elevii vor da admiterea la liceu. Înscrierea în clasa a IX-a, la învăţământul de zi a absolvenţilor de gimnaziu se face prin repartizare computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opţiunii candidatului pentru profilul respectiv şi în limita locurilor aprobate prin planul de şcolarizare. Prima repartizare computerizată va avea loc pe 15 iulie. Rezultatele acesteia vor fi afişate în unităţile de învăţământ pe 16 iulie. Între 17-25 iulie, elevii îşi vor depune dosarele la şcolile unde au fost repartizaţi. Cea de-a doua repartizare computerizată va avea loc pe 24 iulie, iar între 1 august şi 8 septembrie are loc cea de-a treia etapă de admitere în învăţământul liceal de stat, pentru candidaţii din seria curentă, precum şi pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2014 – 2015.
În ultimii ani, pentru că elevii se puteau înscrie în învăţământul profesional abia din clasa a X-a, toţi copiii, indiferent că obţineau la Evaluarea Naţională media 2 trebuiau să urmeze clasa a IX-a la liceu. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Timiş, se pare că acest lucru se va întâmpla şi în anul şcolar următor, şi asta pentru că Ministerul Eduaţiei nu a prevăzut în metodologie nicio limită de medie pentru înscrierea la liceu.