Premierul Victor Ponta a trimis Corpul de Control al Guvernului să facă verificări la CFR Călători, după ce în urmă cu aproape două săptămâni, compania recunoştea prezenţa azbestului printre componentele unor vagoane.
Premierul Victor Ponta a trimis Corpul de Control al Guvernului să facă verificări la CFR Călători, după ce în urmă cu aproape două săptămâni, compania recunoştea prezenţa azbestului printre componentele unor vagoane.
Autoritatea Feroviară Română a declarat apoi că vagoanele respective vor fi retrase, iar compania care le-a produs va fi dată în judecată.
Prezenţa azbestului, o substanţă cancerigenă interzisă în Uniunea Europeană încă din 2005 şi de Franţa în 1997, a fost descoperită din întâmplare, în urma unor reparaţii. Povestea trenurilor cancerigene ajunse în România a început în anul 2006, când CFR Călători a început să aducă pe şinele româneşti, din Franţa, vagoane folosite.
Potrivit prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, aceste particule de azbest se depun în plămâni şi dau o serie de reacţii de apărare care merg de la formaţiuni benigne, aşa zisele plăgi de azbest, până la formaţiuni maligne. Cu cât expunerea este mai îndelungată, cu atât boala are şanse mai mari să se instaleze.
Ziarul Redeşteptarea vă dezvăluie în ediţia tipărită de joi, 29 august, situaţia de la Lugoj unde mii de lugojeni sunt expuşi la contaminarea cu azbest şi nimeni nu ia nicio măsură.
Un alt articol pe care puteţi să-l citiţi, în exclusivitate, în ediţia tipărită se referă la situaţia în care se află zeci de persoane care s-au împrumutat la bănci şi acum nu-şi mai pot achita datoriile. Din Redeşteptarea aflaţi cât de mici sunt preţurile cu care le sunt vândute proprietăţile şi când se organizează licitaţiile.
„Afară e vopsit gardu’, înăuntru…”. Redeşteptarea îţi dezvăluie misterul în care se află cea mai reprezentativă clădire a municipiului de pe Timiş şi de ce zace de ani buni fără să fie folosită.
Doar din ziarul Redeşteptarea de joi, mai puteţi afla cum a reuşit una dintre cele mai bogate pirande din România să ţepuiască cu 80 de mii de lei una dintre cele mai cele mai cunoscute firme lugojene, dar şi cât de bogaţi sau îndatoraţi sunt şefii posturilor de poliţie din Lugoj, Făget şi comunele învecinate.
Vă mai amintiţi de lugojeanul care a construit o replică a catedralei Notre Dame din 240.000 de chibrituri? Alexandru Takacs revine cu o nouă lucrare demnă de Cartea Recordurilor. Despre ce este vorba, aflaţi doar din Redeşteptarea.
Făgeţenii au motive să fie supăraţi. În ediţia tipărită de joi, reporterii săptămânalului Redeşteptarea arată cum au fost chetuiţi degeaba 800 de mii de lei din bugetul local.