Elevii de clasa a VIII-a care vor să înveţe mai puţină carte, dar să facă mai multă practică şi astfel să deprindă tainele unei meserii, pot alege una din cele cinci clase de învăţământ profesional propuse pentru a fi înfiinţate în Lugoj, pentru viitorul an şcolar.
Începând din anul şcolar 2014-2015, învăţământul profesional va dura trei ani, în loc de doi ani, aşa cum se întâmplă în prezent, iar elevii vor putea să se înscrie în clasele profesionale după absolvirea clasei a VIII-a.
În ceea ce priveşte municipiul Lugoj, două licee vor avea clase de şcoală profesională de trei ani. Este vorba de Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”, cu trei clase profesionale: Mecanică (1.lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic; 2. mecanic auto) şi Comerţ (comerciant-vânzător), şi Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte”, cu două clase profesionale: Industrie Textilă şi Pielărie (confecţionare produse textile) şi Turism şi alimentaţie (ospătar <<chelner>>, vânzător în unităţi de alimentaţie).
Conform calendarului admiterii în învăţământul profesional cu durata de trei ani, admiterea se realizează în trei etape. În fiecare etapă se organizează: înscrierea, preselecţia candidaţilor (după caz), proba de admitere suplimentară (după caz), admiterea candidaţilor şi afişarea rezultatelor.
Prima etapă de admitere se va desfăşura în perioada 22 mai – 7 iulie, cea de-a doua etapă începe pe 27 iulie şi se încheie pe 12 august, iar cea de-a treia începe pe 25 august şi se încheie pe 8 septembrie.
„Dacă, la încheierea etapelor de admitere menţionate în metodologie, mai există locuri vacante la clasele pentru care se susţin probe de preselecţie, comisiile de admitere judeţene pentru învăţământul profesional cu durata de trei ani pot decide organizarea unei noi etape de susţinere a acestor probe”, a declarat Cornel Petroman, inspector şcolar general la Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş.
Pentru a se înscrie, elevii trebuie să ceară la secretariatul şcolii gimnaziale completarea fişei de înscriere în învăţământul profesional cu durata de trei ani, fişă pe care o vor depune apoi la şcoala profesională pe care vor să o urmeze. În fişa de înscriere, un elev poate înregistra mai multe opţiuni de calificare profesională, în ordinea preferinţelor.
Bursă lunară de 200 de lei
Elevii din învăţământul profesional cu durata de trei ani beneficiază de susţinere financiară, în conformitate cu prevederile legale, prin „Bursa Profesională” aprobată prin HG nr. 1062/2012, menţinându-se astfel bursa de 200 lei lunar pe care o primesc încă din 2012 toţi elevii care frecventează învăţământul profesional.
În primul an, tinerii vor face o pregătire profesională de bază, urmând ca în ultimii doi ani să beneficieze de una de specialitate. Învăţământul profesional se finalizează cu examen de certificare a calificării profesionale. Absolvenţii învăţământului profesional care promovează examenul de certificare a calificării profesionale pot continua studiile în clasa a XI-a a învăţământului liceal, în condiţiile legii şi ale reglementărilor specifice stabilite de MEN.