La început de 2012, la fel ca şi în anii precedenţi, foarte mulţi români pornesc la drum cu tolba plină de datorii, unele la bănci, altele la cunoştinţe, iar multe dintre ele către administraţiile fiscale unde îşi au domiciliul.
La început de 2012, la fel ca şi în anii precedenţi, foarte mulţi români pornesc la drum cu tolba plină de datorii, unele la bănci, altele la cunoştinţe, iar multe dintre ele către administraţiile fiscale unde îşi au domiciliul. Amenzile ocupă un loc fruntaş în topul creanţelor neachitate de lugojeni, dacă ne uităm la cifra celor care au datorii de acest fel la Serviciul de Taxe şi Impozite al Primăriei.
La sfârşitul anului 2011, la Primăria Lugoj figurau 2.586 de lugojeni, persoane fizice, care nu şi-au achitat o amendă primită în 2011 sau în ani anteriori, numărul lor fiind cu 8,6 % mai mic decât cei care se aflau în această situaţie la sfârşitul lui 2010. Sumele datorate la 31 decembrie 2011 Serviciului de Taxe, din amenzi neplătite, se ridică la valoarea de 1,1 milioane lei. Dacă raportăm cifra datornicilor la numărul de locuitori de 37.700 de la recentul recensământ, reiese că 7 % din lugojeni au amenzi neplătite.
Cu toate că Primăria are la îndemână mai multe soluţii legale pentru a-şi recupera aceşti bani, executarea silită prin poprire fiind cea mai eficientă, în anul 2011 cei patru executori fiscali ai administraţiei locale au trimis 1.830 de somaţii, iar în urma acestora doar de la 44 de persoane au reuşit să încaseze sumele restante prin reţinerea acestora direct din salariul sau din pensia debitorului.
De notat este faptul că cele 44 de popriri nu reprezintă doar persoanele care au amenzi neplătite, ci şi pe cele care nu şi-au plătit impozitul, întrucât Serviciul de Taxe nu ţine o evidenţă separată a popririlor. Interpretând la modul practic aceste cifre, reiese că an de an există persoane care nu-şi plătesc amenzile şi cărora nu li se întâmplă nimic. E important de amintit şi că după 5 ani amenda se prescrie. După cum susţin reprezentanţii administraţiei locale, în anul 2011 nu s-a prescris nicio amendă.
”Faptul că la veniturile proprii suntem peste 100%, deci am recuperat şi din anul trecut, este cel mai bun lucru pe care-l avem în ultimii ani. Cel mai mult am strâns 92%. Acum s-au adunat bani şi din cauza somaţiilor şi a popririlor pe care le-am făcut la cei care aveau datorii mari. Celor care aveau datorii sub 30.000 lei, care sunt majoritatea, le-am făcut deocamdată doar somaţii şi nu popriri, însă acest lucru se va întâmpla la toţi cei care sunt datori. Toată lumea este obligată să-şi achite datoriile”, ne-a declarat primarul Francisc Boldea.
O prostituată, în topul amendaţilor rău-platnici. Trecând la capitolul cifre inedite, cel mai amendat lugojean care nu şi-a achitat încă datoria la Primărie este … o prostituată. “Persoana respectivă are 30 de procese verbale de constatare a contravenţiilor pentru atragerea de persoane, sub orice formă, săvârşită în localuri, parcuri, pe străzi sau în alte locuri publice în vederea practicării de raporturi sexuale cu acestea spre a obţine foloase materiale, precum şi îndemnul sau determinarea, în acelaşi scop, a unei persoane la săvârşirea unor astfel de fapte”, se arată în comunicatul Primăriei. Pe de altă parte, cea mai mare amendă neplătită încă de un lugojean are valoarea de 20.000 de lei şi a fost încasată pentru comercializarea de ţigări netimbrate. În ceea ce priveşte firmele din municipiu, cea mai mare amendă neplătită are valoarea de 2.400 de lei şi a fost luată pentru încălcarea unei Hotărâri a Consiliului Local.
{jathumbnail off images=”images/!poze_site/februarie_2012/01_feb/amenzi.jpg”}