Dacă acum 10-15 ani elevii lugojeni se băteau care să fie primul la cele două-trei calculatoare ale şcolii sau puteau doar să viseze la un videoproiector, la o tablă inteligentă, laboratoare cu material didactic performant, la săli de sport moderne, curţi asfaltate, termopane ori bucătării, astăzi se bucură de majoritatea dintre acestea.
Dacă acum 10-15 ani elevii lugojeni se băteau care să fie primul la cele două-trei calculatoare ale şcolii sau puteau doar să viseze la un videoproiector, la o tablă inteligentă, laboratoare cu material didactic performant, la săli de sport moderne, curţi asfaltate, termopane ori bucătării, astăzi se bucură de majoritatea dintre acestea.
Cei aproape 7.000 de elevi lugojeni au avut parte de surprize plăcute la începutul noului an şcolar.
Instituţiile în care învaţă au suferit modificări pe perioada vacanţei de vară, iar rezultatele sunt unele îmbucurătoare atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru elevii care le frecventează. Suma investită în şcoli anul acesta se ridică la 3,8 milioane de lei.
„De la un buget de 25 de miliarde avut anul trecut la unităţile de învăţământ pentru cheltuielile materiale, acum suntem la 38 de miliarde, deci mult mai mare decât anul trecut, chiar dacă este o perioadă de criză. Primul proiect a fost Curtea Şcolii, în care la aproape fiecare unitate de învăţământ am acordat între 50.000 de lei şi 100.000 de lei. Al doilea proiect pe care am mers se referă la siguranţa elevilor, astfel că în majoritatea şcolilor sunt puse deja sisteme video sau se pun în această perioadă, inclusiv la grădiniţe. Al treilea proiect pe care l-am avut, a fost legat de pregătirea anului şcolar, iar al patrulea a fost revenirea dintr-o situaţie foarte grea a unor şcoli care şi-au cheltuit bugetul în totalitate până în această vară, unii chiar fiind tăiaţi de la alimentarea cu gaz metan, cum este şi cazul Colegiului <<Brediceanu>> şi noi trebuie să intervenim în sprijinul şcolilor”, a declarat primarul municipiului Lugoj, Francisc Boldea.
Sală nouă de sport şi termopane la „Anişoara Odeanu”. Luându-le pe fiecare în parte, putem observa ce a însemnat acest buget mărit pentru şcolile lugojene. Cea mai mare investiţie la Şcoala Nr. 6 „Anişoara Odeanu” a fost făcută la sala de sport, pentru aceasta cheltuindu-se până în prezent 18.000 de lei. „În această vară s-au făcut investiţii pentru clasele pregătitoare, s-a zugrăvit, s-au pus podele laminate, s-a cumpărat mobilier de 10.000 de lei, iar la una dintre aceste clase s-au pus şi ferestre termopan în valoare de 6.000 de lei. Cu toate acestea, cea mai mare investiţie a fost la sala de sport. Cheltuielile pentru zugrăvit, vopsit soclu şi un strat pentru şapa de beton au ajuns la 18.000 de lei. Pe lângă toate acestea, mai avem nevoie de un covor de tartan, iar acesta ne va costa destul de mult pentru că un metru pătrat din acest tip de tartan ajunge undeva la 30 de euro. După calculele noastre, cam 40.000 de lei ne va costa”, a declarat directorul Şcolii Nr. 6 „Anişoara Odeanu”, Liviu Duruţ.
Supraveghere video, alarmă şi muzică în pauze. Pe lângă lucrările de reparaţii şi igienizare, cele două clădiri ale Şcolii Nr. 4 din Lugoj au fost modernizate cu sisteme audio şi supraveghere video. „La Şcoala Nr. 4 s-au făcut investiţii în valoare de peste 70.000 de lei. La şcoala mică s-a realizat pavarea curţii, s-au făcut lucrări de canalizare, a fost introdusă încălzirea la grupurile sanitare şi au fost puse ferestre şi uşi din termopan. De asemenea, tot aici au fost pregătite două săli pentru clasele pregătitoare, zugrăvite, parchetate şi, pentru securitatea elevilor, s-au pus gratii pentru ferestele care se aflau la un nivel prea jos. La şcoala mare s-a ridicat un gard de jur-împrejurul curţii, s-a parchetat şi dotat cu aparatura necesară un birou de contabilitate. Pentru ambele şcoli s-a realizat un sistem de supraveghere video cu stocare de date şi s-a introdus un sistem audio pentru relaxarea elevilor în timpul pauzelor. De asemenea, şcoala mare are şi un sistem de alarmă”, ne-a spus Oltea Neacşu, directoarea Şcolii Nr. 4 în anul şcolar 2011-2012.
Camere video au fost montate şi la Colegiile Naţionale „Coriolan Brediceanu” (49.000 de lei), „Iulia Hasdeu” (50.000 de lei), dar şi la Şcoala de Arte Frumoase „Filaret Barbu” (30.000 de lei). De asemenea, la Colegiul <<Hasdeu>> s-au cheltuit 66.000 de lei pentru termopane şi încă aproape 40.000 de lei pentru înlocuiri branşamente, zugrăvit, vopsit şi alte reparaţii în şcoală.
Bucătărie nouă la „Eftimie Murgu”. Începând din acest an, Şcoala „Eftimie Murgu” are o bucătărie proprie. „Bucătăria a fost amenajată cu aparatura necesară, în care vor fi încadraţi copiii incluşi în programul „Şcoală după Şcoală”, a precizat directorul Daniela Dobrin.
Modernizări s-au făcut şi la Şcoala Nr. 2 din Lugoj. Aici s-au zugrăvit şi vopsit opt săli de clasă şi în şapte dintre acestea s-a înlocuit parchetul. De asemenea, s-a refăcut un gard de protecţie din spatele şcolii şi s-a zugrăvit coridorul de la parter. Pentru toate acestea s-au folosit 65.000 de lei de la Consiliul Local şi 15.000 de lei din partea Asociaţiei de Părinţi. La Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” s-au primit 50.000 de lei de la Consiliul Local şi au fost zugrăvite săli de clasă şi au fost reparate grupurile sanitare de la clădirea de pe Strada Cernei.
Promisiuni şi priorităţi pentru viitor. Cu toate noutăţile din acest an, mai sunt multe de făcut la unităţile de învăţământ din Lugoj. Primarul municipiului are în plan mai multe proiecte pe care speră să le ducă la bun sfârşit exact aşa cum şi-a propus.
„La Colegiul <<Branişte>> curtea şcolii şi clădirile cele vechi trebuie toate date jos şi făcută o clădire modernă pentru utilităţile necesare. Şi la şcolile generale mai avem de lucru, la Şcoala Nr. 6, curtea şcolii şi gardul către fostul club ITL trebuie refăcut, tot la această şcoală trebuie terminată sala de sport. La Şcoala Nr. 2, partea de pază, partea de garduri trebuie rezolvate. La Şcoala Nr. 4 mai avem de lucrat la terenul de sport, care este într-o stare deplorabilă. La Şcoala Nr. 1 de pe Bocşei urmează să refacem acoperişul. La Şcoala „Eftimie Murgu” avem banii asiguraţi pentru un teren sintetic şi pentru a mări spaţiul de joacă al grădiniţei din incinta şcolii”, a mai spus Francisc Boldea.
Problemele cele mai mari le are Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”. Prima prioritate este realizarea unei centrale noi care să înlocuiască actualul sistem de alimentare cu energie termică ce se face printr-o centrală veche de 50 de ani de la Colegiul “Brediceanu”. „A doua prioritate, deja lucrăm la ea, este tot la <<Vlaicu>>, pe Cernei. Am schimbat magistrala de gaz, rampa de alimentare şi arzătorul, am cheltuit peste 10.000 de lei ca să avem energie termică acolo”, a adăugat Francisc Boldea. Lucrări importante urmează a fi efectuate şi la Grădiniţa de pe str. Episcop Ioan Bălan care va avea centrală termică nouă, la clădirea veche a Colegiului “Hasdeu”, şi la „Brediceanu” unde mai sunt necesari 16.000 de lei pentru camerele video.