De la 1 ianuarie 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, unii proprietari de imobile vor plăti impozite mai mari chiar de 13 ori faţă de cele din prezent.
Astfel, impozitul pe clădiri se va calcula în funcţie de destinaţia locuinţei, rezidenţială sau nerezidenţială şi nu în funcţie de proprietar, persoană fizică sau juridică.
Drept urmare, vor creşte taxele locale pentru persoanele fizice, dar vor scădea pentru cele juridice.
La clădirile rezidenţiale cota de impozitare va fi cuprinsă intre 0,08% şi 0,2%, în timp ce pentru cele nerezidenţiale va fi între 0,2% si 1,3%, în funcţie de decizia consiliilor locale.
Spre exemplu, dacă autorităţile locale vor hotărî aplicarea unei cote de 1,3% pentru clădirile nerezidenţiale, proprietarii vor fi nevoiti să scoată din buzunar o sumă de 13 ori mai mare ca în prezent.
Legislaţia actuală prevede o cotă de impozitare de 0,1% pentru persoanele fizice. Valoarea impozabilă se va ajusta în funcţie de rangul localităţii şi zona în care este amplasată clădirea.
Totodată, valoarea impozabilă a clădirii se reduce în funcţie de anul terminării, astfel: cu 50%, dacă are o vechime de peste 100 de ani, cu 30%, dacă are o vechime între 50 şi 100 de ani şi scade până la 10%, dacă are o vechime între 30 de ani şi 50 de ani inclusiv.
Conform noilor dispoziţii, impozitarea suplimentară a celor care deţin mai multe clădiri va fi eliminată de la anul.
De asemenea, vor dispărea şi prevederile actuale referitoare la majorarea impozitului pentru clădirile utilizate ca locuinţă, a căror suprafaţă depaşeşte 150 mp. În ceea ce priveşte firmele care îşi desfăşoară activitatea într-un apartament de bloc, dacă apartamentul este proprietatea companiei atunci impunerea va rămâne în mare parte la fel.
Lucrurile se schimbă însă dacă apartamentul este în proprietatea unei persoane fizice.
Într-o astfel de situaţie, impunerea se va majora în contextul în care destinaţia clădirii nu va mai fi una nerezidentială. Pentru clădirile cu destinaţie mixtă, impozitul se va calcula prin însumarea impozitului pentru suprafaţa folosită în scop rezideţial cu cel pentru suprafaţa în scop nerezidenţial.