Ocoalele Silvice Lugoj, ”Ana Lugojana”, Coşava şi Făget se pregătesc să marcheze în perioada 15 martie – 15 aprilie ”Luna sădirii arborilor”, sărbătoare internaţională care are o vechime de aproape 150 de ani. Cu acest prilej, vor fi plantate aproape 60 de hectare de teren cu puieţi, în pădurile aflate în administrare.
Pe raza Ocolului Silvic Lugoj vor fi plantări pe 14,4 hectare, pentru regenerarea suprafeţelor şi pe alte 5,5 hectare se fac lucrări integrale în perimetrul satelor Drinova şi Leucuşeşti.
”Pe cele 5,5 hectare se vor face substituiri de arbori, fiind înlocuite speciile nevaloroase cu cele de durată, mult mai de ajutor naturii. Este vorba în special de stejar şi gorun, dar avem şi cer şi gârniţă”, ne-a declarat Ioan Lădariu, responsabil cu regenerarea pădurilor pe raza Ocolului Silvic Lugoj.
La Ocolul Silvic Făget lucrările de împădurire încep peste câteva zile pe 8,5 hectare în raza localităţilor Margina şi Povergina. Pe lângă acestea se vor face completări şi pe alte suprafeţe. ”Sunt lucrări de reîmpădurire în urma tăierilor de substituire. Speciile principale sunt stejarul şi gorunul, dar plantăm şi specii de mestec, precum paltinul, frasinul şi cireşul. Revizuim şi plantaţiile de anul trecut”, ne-a spus Alexandru Pongracz, şeful O.S Făget.
Ocolul Silvic Coşava, care este şi cel mai mare din judeţ, are prevăzute plantări pe 9 hectare.
”Pe 8,2 hectare se execută lucrări integrale, iar pe circa 0,8 hectare sunt prevăzute completări. Principala specie este fagul, dar avem şi răşinoase. Locurile unde se vor sădi puieţi se fală în zonele Luncani şi Poieni”, ne-a declarat Cătălin Sima, directorul unităţii silvice.
Lucrătorii Ocolului Silvic ”Ana Lugojana” vor împăduri 18,8 hectare, pe fondurile forestiere din zona Nădrag.
”Pe 13,44 hectare se vor face împăduriri integrale, iar pe 5,36 hectare venim cu completări. Toţi puieţii sunt din specii de importanţă deosebită şi anume, brad, molid, larice, fag şi paltin de munte”, ne-a spus Porfir Daminescu, responsabil cu regenerarea pădurilor pe raza acestui ocol.
Anul trecut s-au efectuat plantări tot pe circa 60 de hectare.
Voluntarii planteaza, dar ce protecție vor avea aceste păduri nou plantate? Si in grija cui vor fi? Tot in grija celor care au „administrat” si pana acum pădurile?