Festivalul ”Simfonia Florilor, 2023” a însemnat nu numai o reușită apreciată de un public divers ca preferințe, de cei mari și cei mici, dar și startul unui nou tip de evenimente, care sunt deja o practică europeană intrată în tradiție.
Este vorba despre manifestări culturale desfășurate în spații diverse, precum străzi, parcuri, cartiere și proiecte interdisciplinare, atât la nivel artistic, de colaborare între creatori din diferite domenii, cât şi ca ofertă către public, în sensul colaborării între domenii diferite pentru a construi un discurs comun: expoziţii de artă contemporană, teatru, muzică, carte, design, arhitectură, etc.
Ca obiectiv important, spune Ilie Petrovici, directorul Casei de Cultură a Municipiului, rămâne deschiderea către copii și tineri (inclusiv din medii defavorizate) și încurajarea lor în a lua parte la aceste evenimente, de a-și dezvolta talentul și încrederea în forțele lor creatoare.
”Suntem în plin proces de reorganizare, urmărind în primul rând să ducem mai departe proiectele și programele culturale demarate de către Primăria Municipiului Lugoj. De altfel, Casa de Cultură a Municipiului Lugoj beneficiază de sprijin total din partea administrației publice locale. Aducem în exemplu reușita Festivalului Simfonia Florilor 2023, eveniment care a coagulat mai multe entități juridice publice și private, rezultând aprecierea comunității lugojene, și nu numai. Este primul eveniment dintr-un amplu șir de evenimente culturale ce se doresc a fi în deplină concordanță cu creșterea numărului de spații dedicate actului cultural și sprijinirea promovării ofertei culturale în spațiul public – aer liber, deziderat principal formulat în viziunea managementului administrației publice locale lugojene. Așa cum s-a văzut la sărbătoarea de 1 Iunie, prezența familiilor cu copii ne-a bucurat foarte mult și a conturat dorința noastră de a dezvolta parteneriate cu entitățile culturale publice și private, deschizând drumul spre o colaborare foarte bună cu Clubul Copiilor, Asociația Smart Kreativ, FOA – Fusion of Arts, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș prin Centrul de Tineret Lugoj”, ne-a declarat directorul Ilie Petrovici.
În prezent, obiectivele Casei de Cultură a Municipiului sunt: educaţie culturală și de dezvoltare a publicului; evenimente dedicate tinerilor în aer liber; proiecte intergeneraţionale; proiecte de promovare a brandurilor culturale locale; tabere interculturale sau școli de vară, cu tematică culturală/artistică; proiecte cu participare internaţională, proiecte sociale și de intervenţie culturalăcreșterea gradului de conștientizare privind valorile de patrimoniu, creşterea calităţii spaţiului public amenajat ca un cadru favorabil pentru artă şi cultură, creşterea calităţii spaţiilor verzi, amenajate ca un cadru favorabil pentru artă şi cultură.
Colaborare interdisciplinară între formațiile Casei de Cultură a Municipiului
Propunerea Agendei Culturale pentru a doua parte a anului va încununa colaborarea interdisciplinară între formațiile Casei de Cultură a Municipiului, funcționând ca un nucleu omogen: ”menționez în premieră intenția echipei noastre de a realiza o piesă de teatru în care un rol important îl vor juca colegii Ansamblului Lugojana, spectacolul fiind regizat de doamna Maria Voronca. Urmărind aceeași idee de colaborare, extindem spectrul profesional aducând la masa rotundă a evenimentelor lugojene actanți privați (asociații, ONG-uri, grupuri de inițiativă, etc.), menționând intenția de a organiza, împreună cu titularul proiectului din anii trecuți, Festivalul Veterani Art Fusion. Desigur, nu abdicăm de la obiectivul comun de colaborare interinstituțională cu instituțiile culturale, dezvoltând parteneriate și colaborări constructive, urmărind cauza comună și anume satisfacerea cerinței comunității lugojene și timișene în privința organizării evenimentelor culturale, cultural-artistice, cenacluri, educație prin cultură. Punem foarte mare accent pe crearea unei echipe omogene în cadrul Casei de Cultură a Municipiului Lugoj, realizând obiective comune cu scopul de a promova disciplinele aflate în patrimoniul instituției, moștenite cu un bogat bagaj istoric și față de care avem obligația susținerii dar și transmiterii lor către generațiile viitoare”.
Directorul Casei de Cultură subliniază că ”de asemenea, punem mare preț pe dezvoltarea profesională a personalului instituției”, urmărind participarea la cât mai multe cursuri de perfecționare.
Recent, colectivul Casei de Cultură a avut reprezentare la cursul de formare a mediatorilor culturali susținut în perioada 8 – 11 iunie 2023, la Casa Bredicenilor.