Reacţia opiniei publice lugojene după articolul prin care arătam în ce hal a ajuns fostul restaurant Dacia ne-a făcut să continuăm investigaţiile şi să încercăm să aflăm cât este de legală promovarea superagresivă a unor astfel de activităţi în centrul istoric protejat al Lugojului şi în apropierea unei biserici.
Reacţia opiniei publice lugojene după articolul prin care arătam în ce hal a ajuns fostul restaurant Dacia ne-a făcut să continuăm investigaţiile şi să încercăm să aflăm cât este de legală promovarea superagresivă a unor astfel de activităţi în centrul istoric protejat al Lugojului şi în apropierea unei biserici.
CIteşte şi Lugojul cultural! Restaurantul în care au luat masa Regele Ferdinand şi Nicolae Iorga, transformat în sală de jocuri de noroc
Cu toate că geamurile sunt deja pline de abţibilduri care te tentează să intri, iar prin oraş circulă fluturaşi care anunţă deschiderea cu mare fast vineri, 26 aprilie, până în prezent, la Primăria Lugoj s-a depus doar o solicitare prin care o firmă de jocuri de noroc vrea să afle de ce acte are nevoie pentru funcţionare.
„La biroul nostru s-a depus o solicitare din partea unei firme prin care solicită să li se comunice dacă pentru activitatea de jocuri de noroc necesită aviz de funcţionare. Până în prezent, colegii noştri din Biroul Comercial nu au formulat un răspuns”, ne-a declarat Angelica Rus, coordonatoarea Biroului de Comunicare din cadrul Primăriei.
Ce pregăteşte Primăria?
Surse din cadrul administraţiei locale ne-au declarat că Primăria Lugoj se pregăteşte să nu ceară nicio autorizaţie firmei respective, pe motiv că jocurile de noroc nu necesită o astfel de autorizaţie decât dacă implică servirea de băuturi şi mâncare.
Dacă acest fapt se va adeveri, Primăria va nesocoti grav legislaţia care prevede că în vecinătatea unor monumente sau zone protejate istoric este nevoie în primul rând de un aviz al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Timiş, apoi bineînţeles şi de unul de la administraţia locală.
Cearceafurile ar trebui date jos!
Reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Timiş ne-au declarat că nu este legală schimbarea de destinaţie a restaurantului Dacia fără avizul Direcţiei, aflându-se într-o zonă protejată.
„Direcţia nu a avizat această schimbare, nu am primit nicio cerere în acest sens. Conform legii, signalistica agresivă în zonele istorice sau protejate istoric este interzisă. Cearceafurile de pe vitrine ar trebui date jos. Mai mult, schimbarea trebuie făcută cu o atitudine de respect faţă de un spaţiu protejat, vorbim aici de Parohia Catolică din vecinătate”, afirmă unul dintre consilierii pe probleme de patrimoniu.
De la slujbă, direct în cazinou
Mai mult, reprezentanţii Primăriei Lugoj ar trebui să condiţioneze oferirea unei autorizaţii pentru deschiderea unui astfel de local de un punct de vedere al Parohiei Catolice „Sf. Treime”, aşa cum se întâmplă, spre exemplu, la Timişoara.
„Şi noi avem în apropierea Domului din Piaţa Unirii tot felul de localuri, însă Primăria nu le dă aviz de funcţionare până când nu ne dăm noi acordul. Teoretic, ar fi trebuit să întrebe şi la Lugoj. Fiind în vecinătate o astfel de locaţie, putem spune că lumea va merge de la slujbă direct în cazinou”, ne-a declarat Ramona Eremberg, din cadrul Diecezei Romano-Catolice de Timişoara.
Preotul Mihail Titii Dumitresc de la Parohia Catolică din Lugoj ne-a declarat că nu a fost contactat de nimeni pentru vreun punct de vedere.