Luna decembrie, proclamată la modul consumist drept “lună a cadourilor”, este şi luna Sărbătorilor de iarnă, dar asta nu o face în realitate mai veselă.
Ba chiar, urmărind cu atenţie comportamentul semenilor în preajma Crăciunului, am ajuns la concluzia că această perioadă este una în care nefericirile ies mai pregnant la iveală.
Ceva insidios şi de rău augur s-a strecurat pe nesimţite în vieţile noastre, ceva care ne răpeşte bucuria simplă de altădată.
Peste câteva zile, vom fi cu totul copleşiţi de iureşul cumpărăturilor, de asaltul supermarketurilor cu celularul în mână ţârâind din două în două minute, de toată această alergătură ridicolă şi fără rost, care ne va ocupa mai tot timpul.
Avem în cap liste de cumpărături, preţuri şi oferte, dar uităm că de fapt toate aceastea sunt, în fond, prilejuite de aniversarea Lui.
Şi că, de la această sărbătoare unde am avut grijă să invităm pe toată lumea, tocmai El lipseşte.
De ziua Lui, ridicăm paharul în cinstea noastră, uitându-l tocmai pe sărbătorit. Verişorii îndepărtaţi, o mătuşă guralivă ori câţiva colegi nesuferiţi de la serviciu au loc la masă, dar tocmai El a fost lăsat pe afară.
Şi aşa, încruntaţi şi obosiţi de alergătură, preocupaţi de aparenţe şi de ochii lumii, uităm că El, tocmai El, a fost alături de vameşi, de femeile păcătoase, de leproşi şi de proscrişi, lucru considerat în epoca sa de-a dreptul scandalos, la fel cum ar putea părea unora şi în ziua de azi. A fost alături de tâlhari, iar tâlharului de pe cruce i-a oferit chiar şansa raiului.
Cine s-ar coborî la nivelul unor astfel de oameni? Şi totuşi, El a făcut-o pentru că ştia că aceşti amărâţi, aceşti proscrişi, sunt cei care au mai mare nevoie de sprijin, de ajutor, de alinare.
El le-a auzit strigătul mut, chemarea la compasiune şi înţelegere umană.
Puţini dintre noi ne mai amintim asta, iar atunci când o facem, se întâmplă doar de Paşti sau Crăciun. În epoca telefoanelor mobile şi a internetului, suntem tot mai înstrăinaţi, mai trişti şi depresivi, nu ne mai găsim rostul în nicio cauză bună.
El ne-a mai învăţat că nimeni de pe lumea asta nimeni n-are dreptul să dea cu piatra în semenul lui, căci, până la urmă, cine eşti tu să judeci pe altul? Cine eşti tu să pui altuia o ştampilă de neînlăturat pe frunte, cine eşti tu să execuţi pe altul care nu vrea să-şi trăiască viaţa după dogma ta rigidă, după ideile din capul tău?
Pilda femeii păcătoase, care ar fi trebuit să fie ucisă cu pietre de către „moraliştii” vremii, rămâne extrem de actuală şi acum.
„Cel fără de păcat să arunce cel dintâi piatra” a spus tot El, iar noi îi răspundem judecându-ne unii pe alţii, cu patimă şi ură, mai perseverenţi în trufia noastră neghioabă, mai indiferenţi la suferinţele şi stresul cu care le întunecăm altora destinul.
Ne putem mântui şi într-o biserică mai mică, şi nu neapărat într-o mega-catedrală megalomană, sau mai bine ne putem ruga în templul sufletului nostru, care până la urmă este mai important decât miile de metri pătraţi de ziduri şi tencuieli poleite cu aur.
Măcar acum, în acest decembrie, să ne amintim cu adevărat de El. Şi să-i deschidem cu drag uşa, căci niciodată nu e prea târziu!