Începând de duminică dimineaţă, semaforizarea din intersecţia de la Universitatea Europeană Drăgan nu a mai funcţionat, iar şoferii şi pietonii au acum o sarcină mult mai grea la traversarea acesteia.
Începând de duminică dimineaţă, semaforizarea din intersecţia de la Universitatea Europeană Drăgan nu a mai funcţionat, iar şoferii şi pietonii au acum o sarcină mult mai grea la traversarea acesteia.
Cauza defecţiunii a fost o cădere de tensiune care a ars placa electronică a instalaţiei. Dacă până acum cel care întreţine a semafoarele reuşea cu uşurinţă să repare placa electronică, de această dată problema e mai complexă.
„Din cauza fluctuaţiilor de tensiune a puşcat electronica şi s-a carbonizat o placă. Din păcate, de data aceasta s-a şters din memorie şi programul care impune funcţionarea semafoarelor. Noi am făcut deja o solicitare la producătorul francez pentru un alt program, dar este posibil să-l fi scos din uz, deoarece e destul de vechi. O decizie putem lua după ce primim un răspuns clar de la producător. Cert e că până atunci, semafoarele vor rămâne pe intermitent”, ne-a declarat Lucian Mateica, persoana care întreţine semaforizarea municipiului Lugoj.
Dacă răspunsul francezilor este unul negativ, Primăria va trebui să achiziţioneze o altă instalaţie. Totul însă va dura până la câteva săptămâni. „În caz că primim programul original, eu pot repara placa arsă şi se rezolvă mai uşor. Dacă nu, va trebui schimbată complet instalaţia, fapt ce va întârzia şi mai mult darea în folosinţă a semafoarelor”, mai precizează electronistul. Totuşi, dacă se ajunge la procurarea unei unităţi electronice noi, nu vor trebui schimbate şi semafoarele. Un controler produs de Elba şi care să poată fi folosit la o intersecţie cu necesităţi complexe, cum este cea de la Universitate, costă 3.100 de euro.
Primăria cere Enel-ului recuperarea daunelor. Administraţia locală a depus deja o solicitare la Enel pentru a primi despăgubirea pentru daunele create de fluctuaţia de tensiune. „Marţi, 4 septembrie, am depus o solicitare la Enel în care am anunţat că duminică dimineaţa între orele 4 şi 6, când s-a produs acel şoc electric, s-a defectat sistemul de semaforizare şi am solicitat recuperarea cheltuielilor pe care le vom avea pentru remediere. Avem şi o declaraţie scrisă de la specialistul electronist care confirmă cauza defecţiunii ca venind de la căderea de tensiune. Cei de la Enel au înregistrat solicitarea, însă trebuie să aşteptăm 30 de zile până când primim un răspuns”, a precizat Claudia Lupulescu, inspector asistent în cadrul Biroului Tehnic al Primăriei.
Nu este prima dată când semafoarele de la Unic se defectează. La sfârşitul lunii iunie, acesteau nu au mai funcţionat timp de câteva zile din cauza şobolanilor care şi-au făcut cuib în caseta electronică aflată în potcoava de la Unic. Urina acestora, care are putere corozivă foarte mare, a distrus lacul izolator al instalaţiei electrice, făcând ca la cea mai mică diferenţă de tensiune pe traseul cablurilor să se producă un scurt-circuit.