Tot mai dese sunt plângerile celor care merg la lacul Surduc pentru relaxare şi sunt deranjaţi de zgomotul şi valurile făcute de ski-jet-urile şmecherilor care nu respectă legea.
Tot mai dese sunt plângerile celor care merg la lacul Surduc pentru relaxare şi sunt deranjaţi de zgomotul şi valurile făcute de ski-jet-urile şmecherilor care nu respectă legea.
Pe mailul redacţiei noastre a sosit o nouă sesizare despre deranjul creat de aceştia pe lac.
„Au venit două ski-jet-uri ascunse într-o remorcă roşie trasă de un VAN de asemenea roşu, care a tras în camping, de unde au plecat pe lac. În rest, în fiecare zi, un alt ski-jet aparţinând unui cetăţean german care construieşte o cabană pe „limbă” circulă pe lac zilnic, chiar e parcat pe malul lacului în apropierea proprietăţii acestuia”, ne-a declarat un turist deranjat de ski-jet-uri.
Întrucât lacul este declarat arie protejată avifaunistică, intră sub incidenţa unei legislaţii speciale prin care este interzisă practicarea sporturilor avand la bază ambarcaţiuni cu motor.
Garda de Mediu Timiş a primit în acest sezon câteva sesizări în acest sens, însă nu a prins pe nimeni practicând sportul interzis la faţa locului. „Noi mergem aproape în fiecare weekend la Surduc şi nu lăsăm pe nimeni să intre cu ambarcaţiuni motorizate pe lac. În rest, e foarte greu să îi prinzi pe făptuitori, pentru că nu avem un punct fix de control pe raza lacului”, ne-a declarat Marian Eperieş, şeful Gărzii de Mediu Timiş.
Practicarea sporturilor nautice pe lacul Surduc cu ajutorul mijloacelor motorizate bazate pe folosirea combustibililor fosili constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 la 50.000 lei pentru persoane juridice.
Lacul nimănui
Este adevărat şi că pe raza lacului nu există niciun panou care să informeze eventualii doritori de senzaţii tari că nu au voie să practice sporturile care implică ambarcaţiuni cu motor.
Acest lucru se întâmplă deoarece în prezent lacul nu are un custode, iar în acest caz Agenţia pentru Protecţia Mediului (ARPM) Timişoara are atribuţii de asigurare a administrării, însă fără implicări majore.
Noul custode ar urma să fie Consiliul Judeţean Timiş, însă mai avem de aşteptat până atunci. „ARPM Timişoara a elaborat măsurile de conservare ale ariei naturale protejate Lacul Surduc, iar după ce vor fi avizate de Ministerul Mediului şi Pădurilor vor fi postate pe site-ul ARPM Timisoara, www.arpmtm.anpm.ro, şi se vor comunica administraţiei publice locale pe raza căreia se află aria naturală protejată Lacul Surduc”, se arată într-un răspuns ARPM trimis redacţiei noastre.
Lacul Surduc, în conformitate cu HCJ nr. 19/1995 şi Legea nr. 5/2000, este desemnat arie naturală protejată în suprafaţă de 362 ha. Scopul desemnării rezervaţiei naturale este de protecţie şi conservare a ihtiofaunei şi avifaunei lacului de acumulare.
Habitatele naturale identificate sunt: habitate de apă dulce, zone umede mlaştini, habitate de pajişti şi tufărişuri, habitate de pădure.