Turiştii care au luat cu asalt staţiunile din Munţii Banatului, de la începutul lunii decembrie, nu au regretat deloc.
La mare altitudine, ploaia s-a transformat în zăpadă, astfel că stratul de omăt pe Muntele Mic şi Semenic a ajuns la începutul lunii, la peste 20 de centimetri. Motiv serios pentru pasionaţii sporturilor de iarnă să-şi pună timid schiurile sau plăcile în picioare.
Începutul lunii decembrie a însemnat şi deschiderea oficială a sezonului de iarnă în pensiuni şi hoteluri.
“Cabana noastră este deschisă şi în restul sezonului, însă pentru mulţi hotelieri de-aici, 1 decembrie înseamnă deschiderea unităţilor. Zăpada s-a depus chiar mai repede ca în alţi ani şi ne bucurăm de ea. Așteptăm mai mult omăt de sărbători, astfel încât să se poată și schia bine”, ne declara Ioan Gherga, administratorul cabanei “Cerbul” de pe Muntele Mic.
În această staţiune, pârtiile pornesc de la o altitudine de aproape 1800 metri, însă cei care intenţionează să urce în golul alpin ar trebui să ştie că telescaunul nu va fi funcţional nici în acest an.
În aceste condiţii, de la Lugoj, prin Caransebeş, Zerveşti, Turnu Ruieni, Borlova – Muntele Mic, traseul măsoară circa 75 de kilometri şi se poate face cu autoturismul până în parcarea din golul alpin. Staţiunea dispune de şase pârtii, patru dintre ele dotate cu teleschi: Borlova I şi Borlova II (1000 metri), Pârtia sub telescaun (2500 m), Pârtia Nordica (1200m), Pârtia “Valea soarelui” (1400 m) şi Pârtia Mâloasa (drumul schiabil până la telescaun în lungime de 12 kilometri şi o diferenţă de nivel de 800 metri).
Staţiunea Semenic dispune de şapte pârtii, cea cu coborâre până la Văliug (5,8 kilometri), fiind cea mai lungă din ţară. Printre cele frecventate de schiori se mai numără “Uriașul” (1.200 m), “Crucea de Brazi” (750 m), “Goznuța” (700 m) şi Semenic (300 m), recomandată pentru începători.
Cei care se îndreaptă către acest munte trebuie să ştie că există două drumuri de acces dinspre Lugoj, aproximativ egale: prin Reşiţa – Văliug – intersecţie Gărâna (circa 95 de kilometri) şi prin Caransebeş – Slatina Timiş – Brebu – Gărâna – intersecţie (circa 100 km). Cele două drumuri de acces pot fi legate şi în circuit.