În condiţiile în care mulţi medici lugojeni doresc să plece şi chiar au plecat peste hotare, nemulţumiţi de condiţiile din ţară, există şi câteva cazuri de doctori străini care vin în oraşul nostru pentru a profesa medicina.
Cu ceva ani în urmă am scris despre dr. Dimitrios Koukoulas, un grec originar din Salonic, care lucrează la Spitalul Municipal din Lugoj. Dr. Koukulas a ajuns la S.M.L. la sfârşitul lui septembrie 2010, după ce a câştigat concursul pentru postul de medic specialist în gastro-enterologie organizat de Ministerul Sănătăţii.
Un alt caz este cel al tunisianului Hadiji Souhaiel, medic primar stomatolog – ortodont implantolog, care deţine două cabinete medicale, unul în Timişoara şi altul în Lugoj, pe strada Comuna din Paris.
La Lugoj, dr. Souhaiel a ajuns după o colaborare cu medicii de aici, care i-au solicitat prezenţa pentru cazuri mai deosebite, în special la copii. Observând lipsa specialiştilor ortodonţi-implantologi, dar şi cererea pe plan local, a decis să deschidă un cabinet şi în oraşul nostru.
“Pe viitor, planurile mele la Lugoj sunt de extindere într-o policlinică nouă, unde voi aduce şi alţi medici, iar eu voi rămâne pe ortodonţie-implantologie. Sper să devină ceva concret, poate chiar din februarie”, spune medicul tunisian.
Dr. Souhaiel are cetăţenia română, iar de loc este din Tunisia, chiar din capitala acestei ţări – Tunis.
“Am venit în România în anii 90, pentru studii, la Universitatea de Medicină şi Farmacie – Facultatea de Stomatologie din Timişoara. După un an pregătitor în care a trebuit să mă familiarizez cu limba, am început studiile propriu-zise, iar apoi a urmat specializarea, doctoratele şi aşa mai departe. Punctul forte al învăţământului superior medical este practica. Asta am apreciat încă de la începutul facultăţii – importanţa foarte mare acordată practicii nemijlocite”, spune medicul tunisian.
După anii de facultate, a făcut trei ani de specializare în ortodonţie, pentru a deveni medic specialist, iar la capitolul implantologie, a făcut două cursuri de şase luni pentru a obţine diploma şi în acest domeniu.
Dr. Souhaiel vorbeşte fluent limba română, la un nivel superior, stăpânind deopotrivă conversaţia, cât şi termenii medicali.
Adaptarea la limba română nu i s-a părut grea: ”Când am venit în România ştiam şi ceva italiană, iar franceza o ştiu aproape la perfecţie. De altfel, în Tunisia studiem limba franceză din clasa a doua. Biologia, matematica, fizica, chimia, cu termenii lor specifici, se învaţă în limba franceză din clasa a şasea. Poate de aceea nici termenii medicali nu au fost greu de însuşit în limba română. Aşa se face că în trei luni de zile am ajuns să stăpânesc chiar bine limba română, care este foarte apropiată de franceză şi mai ales de italiană. În timpul facultăţii, a mai simţit atenţia deosebită a profesorilor, dar şi implicarea Ambasadei Tunisiei care s-a interesat mereu de parcursul studenţilor tunisieni, ceea ce a constituit un imbold pentru noi să învăţăm mai bine”.
Soţia sa este din Timişoara şi, din fericire, cum spune doctorul, nu are aceeaşi meserie, ci este angajată la Muzeu: “Este bine pentru că măcar ea e acasă. Eu ajung uneori la 9 sau 10 seara, dar am o familie înţelegătoare, care îmi este alături”.
Cât despre România – “Aici oamenii sunt ospitalieri şi m-au primit cu căldură. Ei au deschis cu căldură uşile pentru străini, mai ales că atunci, în anii ‘90, era ceva nou pentru români. Mi-am făcut prieteni care doreau să ştie cât mai multe despre Tunisia. De fiecare dată când i-am invitat la noi am făcut mâncare tradiţională, mai ales cuş cuş, folosind unele condimente specifice. Pe lângă cunoaşterea culturală, cea gastronomică este foarte importantă”, mai adaugă dr. Souhaiel.