Zeci de grădinițe din județul Timiş funcționează cu un număr foarte mic de copii. Potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean Timiș, peste 23 de grădiniţe îşi desfăşoară activitatea cu un număr de cinci sau şapte preşcolari.
Reprezentanții instituției spun că nu pot face mare lucru pentru remedierea situației, în calcul fiind inclusă şi varianta prin care copiii să fie transportaţi cu microbuzele şcolare la alte centre apropiate. În această situaţie, chiar şi salariul educatorilor a stat sub semnul întrebării, pe motiv că nu se justifică la un număr aşa scăzut de preşcolari.
”Avem probleme cu grădinițele. E o problemă pentru noi, pentru că avem localități unde avem grădinițe cu patru – cinci copii.E foarte greu de imaginat că duci un copilaș de trei ani, care trebuie să ajungă la grădiniță la ora 9, iar înainte de asta trebuie să se urce într-un microbuz și să mai meargă vreo 5 kilometri. Apoi, mai trebuie să meargă încă 5 kilometri și la întoarcere. Astfel, la prânz, în loc să doarmă, el trebuie să mai aștepte și până se umple mașina. În cazul acesta, vom avea astfel de situații, de excepție, respectiv grădinițe care vor funcționa cu patru sau cinci copii. În mod evident, aici salariul unui cadru didactic nu va fi justificat. Din păcate mai avem situații de acest tip la sate”, a declarat Aura Danielescu, inspectorul școlar general.
Două dintre unităţile şcolare timişene cu număr redus de copii sunt grădiniţele din Balinţ şi Crivina. Astfel, la Balinţ sunt doar şapte preşcolari, iar la Crivina, cinci.
”Pe lângă faptul că multe familii tinere au migrat spre oraş, scăderea natalităţii este factorul cel mai evident. Avem grădiniţe şi şcoli în toate satele comunei, de aceea părinţii preferă să îi ducă pe micuţi cât mai aproape de casă. Nici în anii trecuţi nu am avut mai mult de 14 copii, dar acum s-au înjumătăţit. În fiecare an s-a pus problema salariului personalului didactic, dar de fiecare dată Inspectoratul Şcolar Judeţean a găsit soluţia”, ne-a declarat Dănuţ Craşovan, primarul comunei Balinţ.