Gogu Petrof – cel mai mic vlăstar al familiei căpitanului Iancu Petrof, a luat calea pribegiei în braţele mamei sale Petria, când avea doar 18 zile de viaţă. Margareta, sora cea mare avea şi ea patru ani când au venit miliţienii cu ordinul prin care li se stabilise “Domiciliu Obligatoriu” în Bărăgan. Singura vină a căpitanului Petrof, fusese aceea că a beneficiat de o bursă din partea Familiei Regale, devenind astfel cadet în armata României şi mai apoi servindu-şi ţara, pe toate fronturile, până la sfârşitul războiului.
Tatăl demisionat din Miliţie
De loc din Gârla Mare, lângă Cuşmir, căpitanul Petrof a fost încadrat în Miliţie după 1949. Dosarele deportaţilor tocmai începuseră să fie un subiect zilnic al şedinţelor politrucului din unitate. “Tata a făcut şcoala de ofiţeri, războiul, apoi a fost trimis să activeze în Miliţie. Nu a suportat să falsifice dosare prin care familii întregi au fost rupte de la casele lor şi trimise în mijlocul câmpului. A demisionat şi la scurt timp a găsit un post de notar la Cuşmir. Colegii săi îl tot preveneau că ar putea să urmeze şi el, dar tata nu a spus niciodată nimic mamei, să nu o îngrijoreze”, povesteşte Gogu Petrof.
Chiar şi miliţienilor le era teamă de greva foamei
În ziua fatidică de Rusalii 1951, inevitabilul s-a produs. Un ofiţer urmat de câţiva soldaţi au venit cu un camion în care au urcat toţi patru membri ai familiei şi câteva bagaje. “Părinţii mei au fost întotdeauna nişte oameni puternici. Mama spunea că la scurt timp după ce am fost urcaţi în trenul groazei, cu destinaţia Bărăgan, a hotărât să facă greva foamei. Nici măcar tata nu a putut să o înduplece să renunţe. Nu ajunsesem decât la Craiova. Am fost coborâţi pe peron, doar noi. Miliţienilor le era frică de cuvintele “greva foamei”şi cu atât mai mult, ele să vină de la o femeie care alăpta un prunc de câteva zile. Mama a zis că va muri şi ea şi eu dacă nu mă mai poate alăpta. Atunci au anunţat mai departe şi a venit un şef de-al lor să vadă care e situaţia. Între timp trenul a primit ordin de plecare iar noi am rămas în gară la Craiova, cu soarta nedecisă”, adaugă dl. Petrof. Între timp, în gara craioveană miliţienii au mai găsit un suflet rătăcit…o sârboaică din Naideş, care avea să aibe aceeaşi viaţă ca noi, în anii ce urmau să vină.
Deportaţi din Oltenia în… Oltenia
Decizia autorităţilor comuniste asupra destinului familiei Petrof a fost una nemaiîntâlnită până atunci. Aceştia au decis ca cei patru membri, împreună cu sârboaica (n.r. – Gogu Petrof nu îşi mai aminteşte numele acelei femei, o ştia doar cum o strigau ei “madama”) să fie strămutaţi, cu domiciliul obligatoriu la o palmă de casă, în comuna Stăneşti din judeţul Gorj. “Pentru început am stat la cineva. Nu aveam voie să plecăm din zonă. Tata era singurul care putea pleca mai departe, la lucru. Devenise muncitor la sondă din căpitan al armatei Regale. După ceva vreme ne-am făcut o căsuţă, în care am locuit până la finalul deportării. Lipsurile şi sărăcia erau la ordinea zilei. Ai mei munceau pe brânci să avem o pâine pe masă, dar niciodată nu se plângeau. Nu au spus niciodată: cine am fost şi ce am ajuns. Între timp crescusem şi am început să merg la şcoala din Stăneşti”.
La opt ani aveam “titlul” de duşman al poporului
La doar câţiva anişori, elevul Gogu Petrof avea parte de un tratament special din partea “tovarăşei” învăţătoare. “Eram tratat special. Cu toate că am fost foarte bun de carte, nu înţelegeam de ce nu mă face şi pe mine pionier. Eram fascinat de cravata roşie şi o mai împrumutam de la colegi să văd cum îmi stă. Nu ştiam că eu fac parte dintr-o castă anume…Duşman al poporului, la opt ani! Chiar şi în bancă, am stat singur şi în spatele clasei tot timpul. Eram marginalizat şi toată copilăria am petrecut-o aşa. Veneam acasă, uneori plângând şi îl întrebam pe tata de ce nu mă face şi pe mine pionier. El mă săruta pe frunte şi de fiecare dată mă liniştea, spunându-mi: nu te necăji, nimeni nu poate să îţi ia ce faci tu prin muncă cinstită. Şi eu şi mama ta suntem mândri de tine! Deportarea noastră a durat aproape dublu, faţă de cei prigoniţi în Bărăgan, am avut domiciliu obligatoriu aproape nouă ani, până în 1960, când ne-am întors acasă. De fapt, în Turnu Severin, pentru că la noi acasă era de mult sediul unei instituţii a statului. Am stat în chirie, iar ai mei s-au angajat pe unde au putut. Tata, manipulant în gară, iar mama la o staţie de sifoane. Adolescenţa mea a fost destul de normală. La oraş nu ştiau foarte mulţi că noi suntem consideraţi duşmani de clasă. Eram destul de frumuşel şi dezgheţat la minte, aşa că reuşisem să mă iubesc în secret cu Mariana, fata primului secretar”, îşi aminteşte Gogu Petrof.
Orice pierzi poţi repara…demnitatea niciodată!
“Eu voiam să merg la Şcoala Militară, dar tata nu voia să audă de asta. Cu toată împotrivirea lui am mers să dau probele sportive pe care le-am trecut cu brio, dar am fost respins pentru că nu aveam origine sănătoasă. Am trăit cu asta în spate mulţi ani. După ceva timp am decis să urmez Facultatea de Medicină Veterinară, la Timişoara. Ţin minte şi acum propaganda lui Ion Iliescu, care era prim-secretar cu tineretul, despre democraţie şi drepturile omului în Republica Socialistă România. Toţi colegii erau uimiţi că eu nu vreau să ascult vorbele acelea măreţe şi înălţătoare despre construcţia socialismului cu faţă umană. Îmi venea să vomit ştiind ce am pătimit. După terminarea facultăţii, am devenit şef de fermă la Pişchia. Cred că am fost singurul şef de fermă care se ţinea scai de activistul de partid, voiam să mă fac membru de partid, dar nu cu orice preţ… îmi doream o butelie nou-nouţă. Nu am reuşit niciodată să am nici cravata şi nici carnetul roşu. Am dat până la urmă o groază de bani şi mi-am cumpărat butelie. Când trecea Ceauşescu spre casa de vânătoare de la Pişchia, venea securistul care mă avea în “dotare” şi mă scotea la o bere. Nu era obraznic, doar de la mine se hrănea.
Nu răscoli ceea ce nu îţi place în viaţă
“După 1990, mama a încercat în repetate rânduri să recupereze casa din Gârla Mare dar fără rezultat. Statul a invocat o aberaţie de care numai la noi în România poţi auzi. Investiţiile care s-au făcut în timp trebuiau plătite de noi, nu mai conta că ne-au scos cu forţa din ea. De multe ori când stăteam la o bere, acasă, îl întrebam pe tata de perioada deportării. Iar el mă ruga o chestie… există atâta documentaţie legată de Rusaliile negre, citeşte şi nu mă mai întreba pe mine. Nu vreau să răscolesc ceea ce nu mi-a plăcut niciodată. Nu îmi pare rău de nimic, dar, consider că nu am avut parte de ce e mai de preţ în viaţă – libertatea”. Petria Petrof s-a prăpădit în anul 2005, iar fostul căpitan Iancu Petrof, în 2011.
Astăzi, sugarul-deportat, de numai câteva zile, Gogu Petrof s-a retras împreună cu soţia într-o cochetă casă din localitatea Nădrag, unde mai deapănă din când în când cu prietenii, gânduri şi amintiri despre calvarul din anii ’50.