Biserica monument istoric de la Belinţ a găzduit un eveniment cultural de mare anvergură, şi anume concertul „regelui naiului”, Gheorghe Zamfir, artist de reputaţie internaţională. Acesta a susţinut luni, 25 august, de la ora 19, un recital de nai punctat de aminitiri şi confesiuni despre turneele, muzica, credinţa sa şi destinul românilor din ţară şi diaspora. Deşi iniţial se amenajase o scenă în aer liber, cu lumini şi instalaţie de sonorizare, maestrul Zamfir a rămas la ideea originală, aceea de a cânta în biserică. O idee fericită, acustica vechiului lăcaş de cult fiind la înălţime. În deschidere, au vorbit părintele Contantin Târziu, rectorul Bisericii Ortodoxe Române din Paris şi prof. dr. Simion Dănilă, personalitate belinţeană, scriior şi traducător, încununat recent cu Premiul naţional al Uniunii Scriitorilor. Părintele Târziu, organizatorul evenimentului, a vorbit despre prietenia de 33 de ani care îl leagă de maestrul Zamfir, iar Simion Dănilă s-a referit la istoria bisericii monument cu hramul „Învierea Domnului” (ridicată la 1798), care a găzduit ineditul concert.
„Am descoperit că naiul este o rugăciune, de la prima la ultima notă pe care o scoate, aşa cum şi folclorul nostru este sacru. Iar naiul, cântecul lui, este o parte din salvarea poporului român, pentru că eu spun, ca şi actorul Dan Puric sau părintele Contantin Târziu, că acest popor poate fi salvat. Toate concertele mele au devenit rugăciuni, adevărate rugăciuni de mii şi mii de ore, care au răsunat pe toate meridianele lumii – în Israel, America de Nord sau cea Latină, în Europa, Scandinavia, Australia, Tasmania, Noua Zeelandă, China sau Rusia. Cât despre România, eu mă reîmpământenesc prin cântecul pe care l-am moştenit de la străbunii mei. De România nu mă va despărţi decât moartea”, a spus artistul.
Timp de o oră, cei circa o sută de spectatori, majoritatea veniţi de la Lugoj, au avut privilegiul de a asista la momente de mare înălţare artistică. În piese precum „Gloria”, „Tatăl nostru”, ori „Doina bănăţeană”, maestrul Gheorghe Zamfir şi-a arătat clasa mondială, acordurile naiului său răsunând magistral în umila biserică din Belinţ.