Elevii lugojeni, dar și preșcolarii, sunt gata să revină în bănci, iar unitățile de învățământ îi întâmpină cu entuziasm, după o lungă și binemeritată vacanță.
Mai sunt doar câteva zile până la debutul noului an școlar, dar părinții au intrat în febra pregătirilor încă de acum câteva săptămâni. Fie că au ales să cumpere rechizite din librăriile din oraș sau au preferat să achiziționeze online cele necesare, scumpirile repetate din acest an i-au determinat să cheltuie sume considerabile.
Rechizitele, tot mai scumpe
Prețul pentru un caiet studențesc, dictando sau matematică, pornește de la 5 lei, dar depășește chiar și 20 lei, în cazul în care se optează pentru varianta cu mai multe file ori copertă din plastic.
Un caiet A5 costă între 2 și 5 lei, în funcție de numărul de file și de copertă, un stilou este 15-20 de lei, un set de 10 creioane simple ajunge la un preț de 4-5 lei, iar cele mecanice costă 4-5 lei/bucata.
Penarele au prețuri de pornire de la 25 de lei, dar pot ajunge chiar și la 200 de lei, în funcție de particularități și firma producătoare. Ghiozdanele s-au scumpit și ele semnificativ, cu un preț de pornire de aproximativ 80 de lei.
Elevii unităților de învățământ din Lugoj nu poartă uniformă, astfel încât părinții au fost nevoiți să aloce sume considerabile pentru hainele de care aceștia au nevoie. În total, doar pentru cele necesare începutului noului an școlar, părinții au scos din buzunare minim 500 de lei pentru fiecare copil, o sumă mare, în special pentru familiile defavorizate.
Pentru a asigura accesul neîngrădit la educație, Primăria Municipiului Lugoj a desfășurat și în acest an programul ”Primul meu ghiozdan”, prin intermediul căruia în prima zi de școală sunt oferite 344 de ghiozdane complet echipate micilor lugojeni care încep clasa pregătitoare. Nici copiii din mediul rural nu au fost uitați, în ajutorul lor venind Asociația Motocicliștii Lugoj.
Membrii acesteia au demarat campania caritabilă ”Accelerăm spre educație” în cadrul căreia 81 de copii din Coșteiu, Belinț, Șanovița, Secaș și Ierșnic care provin din medii vulnerabile au primit ghiozdane complet echipate.
Condiții mai bune în școlile lugojene
Factorul uman și rechizitele sunt importante, însă pentru o educație de calitate, copiii au nevoie și de un cadru adecvat, orientat spre dezvoltare și modernizare.
Pentru ca elevii să beneficieze de condiții optime de studiu, mai multe lucrări de renovare și reabilitare au fost desfășurate pe parcursul verii.
Toate unitățile de învățământ din Lugoj au efectuat reparații, au igienizat spațiile, au efectuat dezinsecții, dezinfecții și deratizări, au obținut avizele ISU acolo unde a fost necesar, fiind pregătite să îi primească pe școlari. Lucrări de mare amploare s-au efectuat la Școala Gimnazială Nr. 2.
”Școala noastră este gata să își deschidă porțile. Cele trei clase pregătitoare sunt gata pentru a-i primi pe cei mai mici dintre elevi, <bobocii> școlii, iar în acest sens s-a pregătit o sală de clasă nouă și frumoasă pentru cea de a treia clasă pregătitoare. S-au amenajat, desigur, și celelalte săli pentru clasele pregătitoare, dar și cele pentru elevii de clasa a V-a. S-au finalizat lucrările de asfaltare la terenul școlii, urmând să fie aplicat stratul de tartan pe terenul de baschet și achiziționarea de porți noi pentru terenul de sport. S-au igienizat băile și toate sălile de clasă, s-a realizat dezinsecția, dezinfecția și deratizarea școlii, iar acum pregătim curtea școlii pentru festivitatea de deschidere a anului școlar”, a declarat prof. Cristina Pop Coman, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 2.
Și Liceul Tehnologic ”Valeriu Braniște” se înnoiește. Unitatea are un sistem de iluminat cu led, iar lucrările la noua sală de sport sunt în grafic.
”Școala este acum în curs de modernizare, prin urmare manifestăm răbdare pentru a ne putea bucura de rezultate. Sigur că am făcut igienizare și reparații acolo unde se impunea acest lucru, credem că eforturile făcute asigură condiții de siguranță pentru desfășurarea cursurilor”, a declarat prof. Cosmin Gheorghe, directorul Liceului Tehnologic ”Valeriu Braniște”.
La Școala Gimnazială de Muzică ”Filaret Barbu”, cei mai mici dintre elevi se vor bucura de mobilier nou. ”S-au igienizat toate spațiile și s-a achiziționat mobilier școlar modular reglabil pentru elevii care intră în clasa pregătitoare”, a declarat prof. Liliana Bidiviu, directorul Școlii Gimnaziale de Muzică ”Filaret Barbu”. Reparații importante s-au făcut și la Școala Gimnazială ”Eftimie Murgu”.
”În vacanța de vară nu au avut loc lucrări de investiții, doar de reparații. S-a reparat sala de sport, s-a reparat acoperișul de la sala de mese și centrala termică, s-a făcut dezinfecție, dezinsecție și deratizare. Unitatea școlară este pregătită de începutul anului școlar, s-a igienizat curtea și nu sunt probleme cu privire la începerea noului an școlar”, precizează prof. Cristian Indricău, directorul Școlii Gimnaziale ”Eftimie Murgu”.
Conducerea ISJ Timiș, la Lugoj în prima zi de școală
Școlile vor comunica orele stabilite pentru festivitatea de deschidere a noului an școlar, iar în câteva unități de învățământ din oraș va fi prezentă prof. Aura Codruța Danielescu, cea care se află în fruntea Inspectoratului Școlar Județean Timiș.
”Ziua de luni o voi dedica Lugojului. Voi fi prezentă la festivitatea de deschidere a anului școlar 2023-2024 la Liceul Teoretic ”Coriolan Brediceanu”, de la ora 9, apoi la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 2 de la ora 9.30-10, iar de la ora 10.30 la Liceul Teoretic ”Iulia Hasdeu”, a declarat prof. Aura Codruța Danielescu, inspector școlar general la ISJ Timiș.
Le dorim tuturor elevilor și profesorilor un nou an școlar fructuos și prosper!