Un nou regulament de Gospodărire Comunală va ajunge pe masa de lucru a executivului local.
Proiectul, aflat în stadiul de analiză, punctează obligaţiile şi răspunderile ce revin autorităţilor locale, instituţiilor publice, agenţilor economici dar şi cetăţenilor, pentru buna gospodărire a urbei şi pentru instaurarea unui climat de ordine şi curăţenie.
Legea 515/2002 stabileşte că organizarea, derularea şi participarea la activităţile edilitar-gospodăreşti, constituie o obligativitate permanentă a autorităţilor locale şi judeţene, a instituţiilor publice şi agenţilor economici precum şi a cetăţenilor.
De asemenea autorităţile locale, precum şi persoanele fizice şi juridice au obligaţii privind regimul deşeurilor, protecţia apelor, protecţia atmosferei, gestionarea zgomotului ambiental, protecţia solului şi subsolului, protecţia aşezărilor umane.
Consiliul Local şi Primăria Lugoj vor avea obligaţia să asigure măsuri pentru protecţia sănătăţii publice, să prevină poluarea accidentală a mediului sau a surselor şi cursurilor de apă prin depozitarea necontrolată a deşeurilor.
De asemenea este prevăzută finalizarea construcţiilor începute şi menţinerea în bună stare a celor existente precum şi aprobarea programelor şi proiectelor pentru dezvoltarea infrastructurii comunale cu respectarea protecţiei mediului.
Agenţii economici printre altele vor fi obligaţi să-şi întreţină imobilele, să depoziteze corespunzător reziduurile menajere, industriale, agricole şi cele refolosibile, să asigure locuri speciale pentru reclame economice şi electorale şi să nu suspende reclame deasupra drumurilor din municipiu, să respecte măsurile de igienă publică şi curăţenie stabilite.
Cetăţenii vor trebui să întreţină locuinţele, anexele gospodăreşti, curţile şi împrejurimile acestora, să finalizeze construcţiile începute, pe baza autorizaţiilor în condiţiile şi termenele stabilite, să respecte regimul de creştere şi deţinere a animalelor şi păsărilor, precum şi circulaţia animalelor pe raza Lugojului.
Regulamentul propune şi un set de sancţiuni cu amenzi ce ajung până la 3000 de lei.
Una dintre cele mai usturătoare amenzi este aplicată pentru depozitarea gunoaielor de orice tip şi a molozului, cuantumul acesteia fiind de până la 1000 de lei.
Aceeaşi amendă este valabilă şi pentru parcarea, pe o perioada mai lungă de 15 zile, a autovehiculelor avariate sau defecte pe carosabil.
Creşterea animalelor şi păsărilor în adăposturi aflate la o distanţă mai mică de 10 metri faţă de clădirile vecinilor este pedepsită cu amendă de la 200 la 400 de lei.
Cei care participă sau organizează lupte de câini riscă o amendă pornind de la 1000 de lei şi mergând până la 2500 de lei.
Cele mai dure amenzi, cu valori între 1000 şi 3000 de lei, sunt propuse pentru degradarea sau murdărirea statuilor, a monumentelor din cimitire, a mobilierului urban şi jocurilor din parcuri, neefectuarea lucrărilor de reamenjare a spaţiilor verzi în urma efectuării de lucrări edilitar-gospodăreşti şi amenajarea de grădini de legume şi zarzavaturi în faţa imobilelor, până la trotuar.
Nu va scăpa nepedepsită nici lăsarea zăpezii sau a gheţii pe trotuare şi rigolele de scurgere din faţa imobilelor deţinute sau administrate mai mult de ora 10, dimineaţa.
Pentru nerespectarea acestei îndatoriri se va aplica o amendă între 100 şi 200 de lei.
Agenţii economici care nu îşi spală geamurile şi vitrinele vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 200 şi 300 de lei.
Regulamentul mai prevede că în cazul în care contravenientul nu respectă obligaţia de a remedia situaţia creată pentru care a fost sancţionat, organul constatator poate aplica o nouă amendă.
Bunurile care au condus la săvârşirea contravenţiei şi sunt ale contravenientului vor fi confiscate.
legea e foarte buna ,dar nu cred ca v-a fi aplicata in mandatul boldea ,pentruca lui ii place mizeria