Asociaţia „Aven Romalen” Măguri, Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Lugoj, Direcţia de Asistenţă Socială şi Comunitară, împreună cu Centrul pentru Prevenirea Abandonului Şcolar şi Şcoala Genearală din Măguri, au sărbătorit astăzi, 8 aprilie, „Ziua Internaţională a Romilor”.
Evenimentul i-a avut în prim-plan pe tinerii din Măguri, localitate unde trăieşte cea mai importantă comunitate de romi din judeţul Timiş.
Manifestarea a debutat la ora 12, în zona Stadionului municipal, de unde peste 100 de tineri îmbrăcaţi în costume tradiţionale au pornit într-un marş către sediul Primăriei Lugoj, unde au fost întâmpinaţi de oficialităţile oraşului, printre care şi primarul municipiului, Francisc Boldea, care, în salutul adresat, a dovedit reale calităţi de a vorbi în limba romanes. După ce au suţinut un program de dansuri populare şi şi-au prezenta portul, ei au pornit spre Podul de Beton, de pe care au fost aruncate jerbe de flori în râul Timiş, în memoria romilor dispăruţi în urma holocaustului. „Depunerea jerbelor de flori pe râurile curgătoare face parte din tradiţia noastră de zeci de ani, pentru a ne aduce aminte şi de cei trecuţi în nefiinţă. Sărbătoarea va continua şi după – amiază la Măguri, la Centrul pentru Prevenirea Abandonului Şcolar, unde aşteptăm oaspeţi de seamă, printre care preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, respectiv Călin Dobra, pe domnul primar Francisc Boldea şi consilieri locali”, declara Ioan Izdrăilă, preşedintele Asociaţiei „Aven Romalen” Măguri.
Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, în 1971, la primul congres internaţional al romilor. Atunci s-a luat decizia ca 8 aprilie să devină Ziua Internaţională a Romilor din întreaga lume.
Tot atunci a fost adoptat, ca imn internaţional al rromilor, cântecul „Gelem, gelem”, al cantăreţei Olivera Vuco, din cunoscutul film iugoslav „Am întâlnit şi ţigani fericiţi”, peliculă ce datează din 1967.
{gallery}rromi{/gallery}