Factura de energie electrică pe lângă cea de gaz este de multe ori coşmarul multor familii care trăiesc din salariul minim.
Oscilaţiile de preţ, uneori aberante şi fără prea multe explicaţii sau regularizările în care apar, inexplicabil, sume cu multe zerouri pot fi de acum imputate direct furnizorului de către orice persoană care se consideră lezată, motivat.
Mai mult, orice consumator îşi poate schimba furnizorul în 21 de zile, fără să plătească ceva şi îşi poate negocia preţul pe kilowatt, în noul contract.
Acestea sunt stipulate clar în Ordinul preşedintelui Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei nr. 118/2015, prin care sunt clarificate standardele de performanţă ale furnizării de curent electric.
Activitatea de furnizare presupune standarde clare, a căror încălcare duce la amendarea furnizorului de către consumator.
Lista furnizorilor de energie electrică agreaţi se află pe site-ul A.N.R.E. În situaţia în care solicitaţi modificarea tarifului de furnizare şi nu vi s-a răspuns în 10 zile lucrătoare, amenda pentru firma de furnizare este de 100 de lei.
În cazul în care furnizorul nu răspunde unei petiţii din partea consumatorului, alta decât cea legată de incidente de furnizare, în termen de 15 zile lucrătoare, amenda este de 100 de lei.
Dacă un client a făcut o contestaţie la factură şi nu i s-a răspuns în cinci zile, consumatorul poate amenda furnizorul cu 100 de lei.
Dacă vi s-a oprit curentul şi aţi comunicat incidentul furnizorului, iar acesta nu a trimis mai departe informaţia distribuitorului în termen de 4 ore, îl puteţi amenda pe furnizor cu 100 de lei, la care se adaugă 50 de lei pentru fiecare zi de întârziere.
Dacă un client a cerut unui furnizor agreat să-i emită oferta de furnizare, iar acesta din urmă nu face acest lucru în 15 zile lucrătoare, va plăti consumatorului 100 de lei, la care se vor adăuga 50 de lei pentru fiecare zi de întârziere.
Adunate, sumele amenzilor pe care consumatorul i le poate aplica furnizorului sunt de 600 de lei.
Pentru consumatorii casnici, valoare unui kilowatt este determinată de valoarea impusă de A.N.R.E , care reprezintă 50% din preţ, şi Componenta de Piaţă Concurenţială (CPC), care reprezintă restul din valoarea facturii şi care poate fi negociată cu furnizorul ori de câte ori vrea consumatorul.