Născută în noiembrie 1943 la Cacova, astăzi localitatea Grădinari, din Caraş – Severin, doamna Frida Mihuţ are o poveste impresionantă, care demonstrează încă o dată cât de fără noimă erau epurările făcute de comunişti în aşa-zisele “zone de influenţă titoistă”. Ziua fatidică de Rusalii 1951 a reunit în vagoanele de marfar multe familii cu acelaşi stigmat pe documentele de călătorie…Domiciliu Obligatoriu. Nimeni nu poate înţelege nici astăzi, de ce unii luau drumul gulagului din Bărăgan, iar alţii erau deportaţi la câţiva kilometri de casă. Printre familiile “vinovate de nicio vină” se afla şi cea a doamnei Frida. Localitatea unde autorităţile comuniste au hotărât ca această familie de etnici germani să îşi ispăşească “pedeapsa” a fost… Lugojul!
Tata a plecat la război şi nu s-a mai întors la noi
“Singura noastră vină a fost că eram de naţionalitate germană. Bunicii şi părinţii mei nu au fost nici chiaburi, nici simpatizanţi ai politicii, erau oameni simpli, de la ţară. Tatăl meu se numea Filip Lenhardt şi era din Stamora Germană, iar mama, Cristina, era din Grădinari. Când a început războiul, fiind grănicer, tata a fost înrolat şi trimis pe front. Mama l-a aşteptat timp de şapte ani, dar nu a primit nici o veste despre el. Locuiam cu bunicii din partea mamei şi cu o mătuşă, sora cea mică a mamei. Nu duceam lipsă de nimic, fiindcă bunicul era frânghier şi făcea bani suficienţi ca să ne întreţinem. Eu fiind nepoata preferată, mă iubea ca pe lumina ochilor şi de fiecare dată îmi aducea de la piaţă Puiul Târgului, iar eu mă bucuram ca de cine ştie ce lucru. Astea erau bucuriile copiilor de atunci şi faptul că toată ziua curtea noastră era plină de prietenii mei cu care mă jucam”, povesteşte doamna Frida.
Născute sub zodia “deportărilor”
Odată cu sfârşitul războiului, a început şi epurarea făcută de aparatul de represiune stalinist din România. Începând cu ianuarie 1945, aproape 75.000 de saşi şi şvabi din Transilvania şi Banat au fost deportaţi în lagăre de muncă forţată din Siberia şi Ucraina.” Mama avea pe atunci cam 22 de ani, când a fost chemată la comandamentul rusesc. Cu mine în braţe a intrat la ofiţerul rus care se ocupa cu deportările. Norocul ei a fost că, fiind croitoreasă, le mai repara hainele ruşilor, iar acesta a recunoscut-o şi văzându-mă şi pe mine speriată a ordonat să fie lăsată în pace. Maria, mătuşa mea, la doar 18 ani a fost cea mai prigonită. Ştiind că trebuie să meargă şi ea la interogatoriu la ruşi, a fugit şi s-a internat în spital la Oraviţa. Într-o zi, din salon a auzit că este razie în spital şi a sărit de la etaj ca să scape. Nu a păţit nimic, doar ne-am trezit cu ea acasă foarte speriată. Atunci a hotărât să se mărite cu un vecin de-al nostru care era român, dar avea 73 de ani. Vă daţi seama ce a fost în sufletul ei. Omul face orice numai să scape cu viaţă”, suspină Frida Mihuţ.
Rusaliile negre au venit şi la noi
Cristina Lenhardt, după mai bine de şapte ani în care nu primise nici un semn de la bărbatul plecat pe front, a decis să-şi refacă viaţa.” Mama l-a cunoscut pe Dumitru Sandu tatăl meu vitreg, acolo în sat, era la poliţia călare. Au hotărât să se căsătorească, dar nu ştiau că ai mei erau deja consideraţi duşmani de clasă, iar un poliţist nu se putea însura cu un asemenea element duşmănos. Atunci el a demisionat de la serviciu şi s-au luat. Odată cu asta a ofensat autoritatea statului astfel am intrat pe lista neagră. La scurt timp am primit şi ordinul de Domiciliu Obligatoriu pentru toată familia. Ţin minte că mergând spre gară, un vecin avea planificată nunta, mâncarea era pusă pe mese afară, iar ei îşi strângeau lucrurile să plece în Bărăgan. Ajunşi la gară, ne-au îmbarcat într-un vagon şi ne-au coborât în gară la Lugoj. Aici aveam o consăteană care ne-a dat un grajd în care să putem sta. Aproape doi ani am stat acolo. Sărăcia şi lipsurile de toate felurile erau zilnic. La şcoală eram marginalizată, oricât învăţam. Nici adolescenţă nu am prea avut”.
Bărbaţii din viaţa noastră au adus doar necazuri
“Deoarece eu purtam numele de Lenhardt, tatăl vitreg a hotărât să mă înfieze, pentru ca să port un nume românesc în eventualitatea că se vor mai înrăutăţi vremurile, aşa am devenit Frida Sandu. În decembrie 1955 când a fost revocat ordinul de domiciliu obligatoriu, bunicii mei s-au reîntors la Grădinari. Acolo încă exista casa, deoarece sora mamei s-a recăsătorit după ce bătrânul murise între timp. După plecarea bunicilor, tatăl vitreg a început să fie tot mai sever şi cu mine şi cu mama. Cu orice prilej îmi amintea că el mă ţine, iar eu stau ca un trântor şi nu fac nimic, cu toate că eu făceam şi mâncare şi curăţenie, pentru că mama era ocupată cu croitoria. Am decis să mă angajez la I.T.L. ca să am banii mei, să nu mai depind de nimeni. La scurt timp, mama a divorţat de el pentru că nu mai putea suporta ieşirile lui. Despre tatăl meu natural am aflat mult, mult mai târziu. Tata, care nu era nici mort, nici prizonier, pur şi simplu ne părăsise pentru o altă femeie, o cehoaică pe care a cunoscut-o fiind pe front şi cu care s-a recăsătorit în Germania. Nici eu nu am avut o viaţă uşoară cu socrii, dar fericirea mi-au fost cei doi copii care au fost şi sunt toată familia mea. Astfel, bărbaţii din viaţa noastră ne-au adus numai necazuri în loc de bucurii”, povesteşte cu ochii întristaţi, doamna Frida.
Vieţi irosite mult prea devreme
Loviturile vieţii au săpat urme adânci în sufletele şi inimile celor două surori din Grădinari.”Maria, mătuşa mea a plecat dintre noi mult prea devreme, avea doar 30 de ani. De inimă rea, la numai 47 de ani şi mama s-a prăpădit, în 1970. De multe ori mă gândesc că dacă eram acasă, dacă nu aveam parte de acest calvar, puteam să mă realizez mult mai bine. De nenumărate ori mă visez şi acum acolo, cum mă joc cu copiii în curtea mare a lu’ moşu. Sau, cum fugeam să-i caut la târg şi ei îmi dădeau bănuţi pentru dulciuri. Au fost şi s-au dus toţi! Chiar şi pensia de deportat am primit-o doar jumătate, pentru că la comisie nu au fost toţi de acord fiindcă fusesem înfiată şi purtam un nume românesc, nume pe care l-am schimbat ca să fiu mai protejată în acele vremuri tulburi… doar Dumnezeu ştie de ce a trebuit să fie aşa”, încheie lăcrimând Frida Mihuţ