Redeşteptarea a dorit să arate cititorilor care nu au o astfel de ocazie, cum arată birourile unde-şi desfăşoară activitatea conducătorii celor mai importante instituţii din Lugoj. Având fiecare câte o particularitate aparte, birourile lugojenilor cu influenţă sunt de multe ori locuri necunoscute pentru omul de rând.
Primul birou pe care l-am vizitat este cel al primarului Francisc Boldea. Chiar dacă este un birou de primar, dacă ar fi să îl comparăm cu restul celor vizitate şi să nu adăugăm sala de protocol, încăperea este una dintre cele mai mici de acest fel. Boldea spune despre biroul său că este unul normal, dar care să poată primi invitaţi de seamă din ţară sau de peste hotare.
„Biroul pe care îl am eu cred că mă caracterizează. Fiind creştin ortodox, se vede asta şi în interior. Se vede pe fundal că sunt lugojean, am Podul de Fier, în spate se vede imaginea panoramică a oraşului Lugoj. În rest, am suvenirurile pe care le-am primit pentru activitatea desfăşurată în cei şase ani, titluri de Cetăţean de Onoare, cadouri de la delegaţiile străine. Le-am primit în calitate de primar, iar locul lor este aici în biroul primarului”, a declarat Francisc Boldea.
Biroul, caracterizat ca fiind „decent” din punct de vedere al dotărilor, se află în vecinătatea unei săli de protocol, acolo unde au loc diferite întâlniri. La masa din interiorul biroului edilului se discută probleme de importanţă municipală, cu şefii de servicii sau instituţii adiacente.
Următorul birou fotografiat a fost cel al şefului Poliţiei Locale Lugoj, Florin Dumitru. Situat în sediul de pe strada Timişoarei, biroul lui Dumitru este unul care nu are particularităţi ce sar vizitatorilor în ochi la prima vedere. Totuşi, o cană este cea care, din spusele şefului de serviciu, oferă întregului birou o tentă aparte.
„Este cana pe care mi-au dăruit-o elevii mei când am plecat de la şcoală. Poţi să bagi că scrie pe ea „Să mori tu că pleci?” şi că îmi beau în fiecare dimineaţă cafeaua din ea”, ne-a declarat Florin Dumitru.
Încăperea în care şeful poliţiştilor locali îşi desfăşoară activitatea este una modestă ca dotări, nelipsit fiind calculatorul acestuia. Din spusele lui Dumitru, tocmai simplitatea mobilierului şi a incintei îi conferă acestui birou o imagine aparte, de încredere pentru cei care îl vizitează.
După un birou de poliţist, am plecat spre spital. Aici, în clădirea principală a unităţii medicale lugojene, se află managerul Florin Voichescu. Biroul este unul moştenit de la cei care au administrat în trecut unitatea, acesta nevenind cu îmbunătăţiri asupra mobilierului sau a altor elemente decorative.
„Nu ştiu ce să vă spun despre birou decât că este unul normal şi fără dotări moderne. L-am primit de la foştii manageri ai spitalului, nu am făcut modificări ulterioare”, ne-a declarat Florin Voichescu.
O lipsă pe care o poţi sesiza imediat în biroul lui Voichescu este cea legată de aparatura electronică. Pe masa de lucru, în locul laptopului sau a calculatorului, se găsesc zeci de dosare groase, pline de termeni medicali şi de contracte cu cei de la Casa de Asigurări.
Nu puteam face o listă a birourilor celor mai influenţi oameni din Lugoj fără să trecem şi pe la Ioan Boţ, bulibaşa romilor din oraş. Acesta, înainte să vină la scurta şedinţă foto, a participat la o şedinţă ţigănească, acolo unde s-au discutat problemele etnicilor. Biroul te uimeşte chiar de la intrare prin dimensiuni, dar şi prin mobilierul deosebit, cu mult peste cel găsit în alte birouri din oraş.
„În 2003 am luat spaţiul, pentru că nu am avut sediu pentru noi. Ne întâlneam pe la alţi oameni, prin case, nu era normal. Dacă era vară ne mai întâlneam prin parcuri, discutam anumite probleme, am cerut şi la Casa de Cultură. Aici discutăm de problemele sociale, ce se întâmplă prin oraş, problemele romilor, şedinţe ţigăneşti, tot ce ţine de noi”, a declarat Ioan Boţ.
Sediul partidei romilor este situat pe strada Paul Chinezu, la intrarea pe arteră, vizavi de unul dintre palatele ţigăneşti din oraş. Bulibaşa nu a vrut să comenteze asupra preţului mobilierului sau a tronului pe care acesta stă când îşi primeşte audienţele, spunând doar că totul este plătit din banii lui, doar sediul fiind cedat din partea Consiliului Local, după insistenţe la primărie.
De la romi, am trecut la Parchet. Aici, am fost întâmpinaţi de Dan Cristian Tătar, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj. Şeful procurorilor are un birou de o dimensiune normală pentru o asemenea funcţie, pentru a ajunge în interiorul acestuia fiind nevoit, ca vizitator, jurnalist sau chiar persoană din sistemul juridic, să treci printr-un semi-sistem de securitate.
„Aici au loc şedinţele cu cei patru procurori din subordine de fiecare dată când este nevoie. De asemenea, aici primesc şefii de la serviciile ce ţin de Parchet, unde ţinem şedinţele pentru rezolvarea problemelor comune. Mobilierul, inclusiv laptopul, sunt toate proprietatea ministerului, nu am adus nicio modificare personală de la venirea mea aici”, a declarat Dan Cristian Tătar.
La fel ca şi restul persoanelor importante din oraş, şi şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj are o bibliotecă impresionantă la îndemână, pe care o foloseşte atât la rezolvarea de dosare, cât şi la inspiraţie, Tătar fiind un scriitor activ al lumii juridice.
Un birou spaţios şi bine echipat este şi cel al directorului de la Meridian 22 SA, Iosif Groza. Situat la capătul culoarului din sediul instituţiei, biroul are de asemenea şi o masă spaţioasă pentru şedinţe. Dotat cu laptop, televizor şi sistem de supraveghere, Groza conduce întreaga instituţie din biroul său, fără a trebui să facă un pas afară din el pentru a da directive angajaţilor.
„L-am primit la 2 august 2012. La 7 dimineaţa am şedinţă cu toţi şefii de pe sectoare şi cu directorii. Am televizor, laptop şi sistem de supraveghere. La camere mă mai uit la casierie, să văd dacă sunt oameni la coadă”, a glumit Iosif Groza.
Un alt birou impresionant am găsit la Ioan Cerbu, protopop al Lugojului şi conducător a zeci de parohii aflate în subordinea Protopopiatului. Aspectul impresionant în încăperea preoţească este biblioteca, ce conţine zeci de volume de carte valoroase.
„Biroul are o vechime frumoasă, pentru că este un birou în care au activat şi foştii protopopi. Eu l-am preluat în anul 2000, când am fost numit protopop al Lugojului. Mobilierul este neschimbat şi conţine o bibliotecă impresionantă, cărţi de specialitate, reviste bisericeşti şi alte publicaţii. Este biroul din care încerc să coordonez activitatea a 62 de parohii aparţinătoare protopopiatului”, a declarat Ioan Cerbu.
Ultimele două birouri vizitate au fost cele ale parlamentarilor lugojeni, Ilie Sârbu şi respectiv Sorin Stragea. Situate în clădirea sediului PSD Lugoj, aflată de mult timp într-o stare de degradare continuă, interiorul acestora este unul bine întreţinut de şefii de cabinete. Singurii care au lipsit din birourile parlamentare, de altfel echipate ca la carte pentru orice fel de întrevederi, au fost chiar aleşii, fiind plecaţi la Bucureşti pentru şedinţe.
Mi-a placut fotoreportajul.Dar ,,macrameu” de pe masa lui Florin Voichescu…e mortal!Mai bine fara!
Nu mi s-a parut de loc ca vreunul din birouri sa fie excesiv de pompos. Dimpotriva.
Toate sunt cam la fel de cuminti, ne-ergonomice, incomode si neplacute ochiului unui vizitator. Lipsa covoarelor sau mochetelor in majoritatea acestor birouri adauga la aerul neprimitor. Parchetul se va toci in scurt timp… In general fotoliile sunt greoaie, butucanoase, plasate fara prea multa gandire, scaunele de birou sunt facute sa incurce picioarele in rotite (au!) , mesele de birou, in afara celei al managerui spitalului si protopopiei, sunt neincapatoare, fara prestanta. dar totul e OK , curatel ca apartitie, si in general curat.
Bravo!
mai adaug:
obiectele decorative sunt fie ridicole, fie triste. prea multe stegulete intr-un birou, prea multe diplome inramate in altul. nimic care sa incalzeasca sufletul – ca de exemplu tablouri bune, expresive, care sa adauge viata la anostitatea peretilor golasi
Primarul a preluat o temă de campanie de la șeful său. Tema religie care nu are ce căuta în politica românească. Despre reportajele prezentate, pot spune că sunt cazuri tipice. Nimic special…