Elevii de la Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu” şi cei de la Şcoala Nr. 3 au sărbătorit, marţi, 24 ianuarie, Ziua Unirii prin desfăşurarea mai multor activităţi.
Elevii de la Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu” şi cei de la Şcoala Nr. 3 au sărbătorit, marţi, 24 ianuarie, Ziua Unirii prin desfăşurarea mai multor activităţi. Elevii de gimnaziu de la Colegiul „Brediceanu” împreună cu profesorii lor au dansat Hora Unirii.
„Am încercat să-i informăm pe copii despre importanţa acestei sărbători, dar să-i şi facem să participe direct printr-o Horă a Unirii. Am crezut că o să putem desfăşura activitatea în curtea şcolii, însă din cauza timpului am fost nevoiţi să ne mutăm cu ea în sala de sport. Se pare că toţi elevii au primit cu bucurie această iniţiativă, deoarece au fost fericiţi să joace Hora Unirii, împreună cu profesorii lor”, a declarat directorul adjunct al Colegiului Naţional „Coriolan Brediceanu”, Maria Păcurar.
„Activitatea desfăşurată astăzi a fost foarte interesantă şi o oportunitate pentru noi să înţelegem mai bine ce importanţă are Ziua Unirii”, este de părere unul dintre elevii de la Colegiul Brediceanu care a participat la manifestare.
Şi la Şcoala Nr. 3 din Lugoj a avut loc o manifestare dedicată Unirii Principatelor, intitulată „Personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza în contextul Unirii Principatelor Române”.
Muzeograful Daciana Vuia de la Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă din Lugoj le-a vorbit copiilor despre contextul internaţional al Unirii şi felul cum au perceput Unirea oamenii de rând din Valahia şi Moldova, iar profesoara Norica Bodea a prezentat poveşti şi pilde referitoare la eveniment – „Moş Ion Roată şi Unirea”, „Ocaua lui Cuza” etc.
„Spre deosebire de alţi ani, simpozionul se adresează copiilor din clasele I-IV, cărora am dorit să le formăm un sentiment patriotic sincer”, ne-a declarat prof. dr. Daciana Vuia. Simpozionul a beneficiat şi de o prezentare Power Point, pentru ca mesajul să fie mai uşor de asimilat pentru elevi.
Unirea Principatelor Române s-a consemnat la 24 ianuarie 1859 şi reprezintă unificarea vechilor state Moldova şi Ţara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate.
Colegiul „Bredicieanu”
Şcoala Nr. 3