Iubitorii produselor tradiționale și ai mâncării la ceaun au participat astăzi, începând cu orele prânzului, la ediția cu numărul 3 a Festivalului legumelor și concursului de ceaune din satul Bodo, localitatea Balinț. Chiar dacă este situat la peste 20 de kilometri de Lugoj, la eveniment au participat și zeci de orășeni, care nu s-au putut abține din a gusta celebrul preparat la ceaun, dar și lubenița de Bodo cu miez galben sau ardeiul iute recunoscut în tot Banatul.
La ora 12:00 s-a dat startul festivalului printr-o suită de dansuri populare bănățene și ungurești, asta după ce cuvântul a fost luat de organizatori, care le-au urat oaspeților un bun venit călduros.
„Ne bucurăm că și de această dată avem o prezență așa de numeroasă la evenimentul nostru. Sperăm ca în fiecare an, măcar pentru o zi, să ne întoarcem spre tradiție, spre produsele pe care le iubim și spre muzica tradițională”, a urat la început de festival Ioan Csosz, preşedintele Asociaţiei Agricultorilor şi Întreprinzătorilor Maghiari din Banat, organizatoarea evenimentului alături de Primăria Comunei Balinţ şi Biserica Reformată din Bodo.
Întregul eveniment a avut un scop caritabil, banii care se vor strânge la final de manifestare urmând să fie donați spre biserica reformată din sat, în curtea căreia au avut loc evenimentele de astăzi. Noul părinte care slujește la biserică s-a declarat încântat de faptul că atâta lume a venit să participe la spectacol și, bineînțeles, să și doneze o mică sumă de bani, chiar și prin cumpărarea de produse tradiționale, pentru lăcașul de cult.
După ore de așteptare, a sosit și momentul cel mai râvnit al zilei: servirea papricașului din ceunele maeștrilor bucătari din localitate. Aceștia au preparat mâncăruri cu găluște sau cartofi, ciuperci și ardei gras și carne de porc, pui, vită sau oaie, toate fiind pe gustul vizitatorilor.
La final de ospăț, cei care au venit la eveniment nu au plecat cu mâinile goale acasă, ci au luat cu ei lubenița de Bodo, care are celebrul miez de culoare galben-portocaliu, dar și murături puse în casele gospodinelor sau legume proaspete, crescute fără insecticid sau alte substanțe nocive.
Petrecerea nu este nici pe departe gata, aceasta urmând să se încheie diseară cu un bal ce va avea loc în incinta căminului cultural.
Stiatzi ca Bodo a fost atestat documentar in 1344 iar Balint (Felso-Balincz) a aparut abia DUPA 144 de ani mai tarziu in jurul anului 1488? Cred ca BODO ar trebui sa aibe neaparat o Primarie independenta si de sine statatoare cat de curind posibil! 🙂 Stiatzi ca anul acesta a fost a 670-a anivesare de la atestarea documentara a acestui sat de origine Maghiara?
Nagybodófalva ( Bodo) falu a Bánságban, Temes megyében
Nevét egy 1344-es forrásban szereplő egykori bánáti falu után kapta (Bodov). Személynévi eredetű (Bodó).
A Földművelésügyi Minisztérium telepítette 1892–1894-ben, a temesrékasi kincstári uradalom kivágott erdejének a helyére, 89 kisperegi és 66 Makói Református Magyar családdal. Nemsokára több Makói család visszaköltözött, helyükre más Bánáti falvakból érkeztek telepesek. 1903-ban 30 családját Bálincra költöztették. Krassó-Szörény vármegyéhez tartozott. 1945 és 1982 között újabb 72 család költözött be a faluba, kétharmaduk a Székelyföldről, egyharmaduk a Zsil völgyéből.
Az 1980-as években a lerombolandó falvak listáján szerepelt.
Az első évtizedekben a Kisperegről érkezettek főként gabonával, a Makóiak zöldségtermesztéssel foglalkoztak.
Ma főként dinnye, paprika, bodnar-meggy es fejes salátájáról híres.
==========================================
Nagybodofava (Bodo), Romania – First mentioned in documents in 1344 as Bodov and then in 1401 as Bodofalva. The present modern village was founded during the days of the Austro-Hungarian Empire in 1890 as Nagybodofalva by native Hungarian families from the Debrecen and Mako areas, with the Historic Hungarian Reformed Church that was built in 1892 and only officially inaugurated on November 1, 1903. After June 4, 1920 (Treaty of Trianon) it was renamed: Bodofalva and latter Bodo when it became part of the Kingdom of Romania. Bodo (Nagybodofalva), that from 1344 until June 4, 1920 was part of historic Hungary, had a Hungarian native population of approximately 1328 around the year 1900. According to the 2002 Census the present day historic village has only a population of approximately 480 (397 Hungarians, 70 Romanians & 13 others) residents.
==========================
A wonderful place Bodo (Nagybodofalva), Judetul Timis, Romania; Please come and visit our historic Hungarian Village, our beautiful historic Hungarian Reformed Church (that currently is under rehab & restoration), our beautiful country side and hills, and spend a wonderful Summer day on the Bega river fishing and at the Village’s main attraction the falling waters. Have a tour of the beautiful landscape and a taste of our traditional cuisine and a glass of our traditional wine and palinka. We welcome everyone with open hearths and minds! Thank you!