Micii bucătari ai Lugojului și-au demonstrat abilitățile culinare în cadrul unei competiții organizate luni, 7 decembrie, la restaurantul local J’Adore Events.
”Evenimentul a fost organizat de către J’Adore Events, prin Chef Florin Kiss, și Colegiul Tehnic ”Valeriu Braniște”. Ideea a plecat de la faptul că noi trebuie să atragem copiii. Nu doar partea teoretică este importantă, ci punerea în practică a teoriei contează, iar dacă lor nu le place să aplice ceea ce au învățat, rezultatele nu se vor vedea. Astfel, încercăm să dezvoltăm diferite evenimente prin care să îi atragem, prin care elevii noștri să își dezvolte simțul gastronomic”, a explicat profesorul Ioan Borlovan, de la Colegiul Tehnic ”Valeriu Braniște”.
Înainte de începerea competiției propriu-zise a avut loc o diseminare a rezultatelor proiectului desfășurat prin Erasmus+, realizat prin finanțare europeană.
Luna noiembrie a însemnat pentru Colegiul Tehnic ”Valeriu Braniște” o mare realizare, întrucât un grup format din zece copii de la specializarea tehnician în gastronomie au făcut o deplasare în Țara Galilor, unde timp de trei săptămâni au avut ocazia să desfășoare activități practice.
Concursul se află la prima ediție, iar cele șapte grupe formate din câte doi elevi au avut de preparat un fel de bază și un desert.
Topul celor mai buni s-a realizat prin acordarea locurilor I, II și III, însă nu a fost lăsată deoparte nici proba de originalitate, unde pentru obținerea ”gastronomului creativ” elevii au trebuit să creeze un platou prin care să demonstreze talent, măiestrie și idei aparte.
”Acum câțiva ani am absolvit la ”Valeriu Braniște” școala de bucătari, însă nu am avut posibilitatea să fac liceul gastronomic așa cum în ziua de astăzi au acești copii, iar atunci, din lipsă de personal, m-am gândit ca pe viitor să luăm alături de noi câțiva elevi pe care să îi formăm, să îi învățăm, cu care să facem diverse proiecte școlare. Prin acest eveniment am decis să îi motivăm, să le stimulăm creativitatea, să gătească din plăcere. Astfel că, cei mai buni din toți elevii de la profilul gastronomic sunt astăzi aici în bucătărie. Ei vor găti astăzi din mai multe motive, nu numai pentru premii ci și pentru că își doresc asta, le place. Avem sponsori care ne-au sprijinit în proiectul acesta, avem copiii cu care vom lucra și mai avem alături profesori și evaluatori, care ne vor ajuta. Se vor înmâna premii, diplome și cupe, atât elevilor cât și școlii. Copiii sunt talentați, sunt mulțumit de ei, tocmai de aceea pe viitor vreau să colaborez cu cel puțin trei, patru elevi care au mai lucrat alături de mine și la alte evenimente”, ne-a precizat Chef Florin Kiss.
Juriul a fost format din Silvia Pop, directorul Colegiului Tehnic ” Valeriu Braniște”, Nicoleta Muntean, șef de catedră, Ciprian Blaj, coordonator proiecte europene, Flavia Cut, persoana responsabilă cu promovarea proiectelor educaționale și Chef Kiss Florin.
Alături de concurenți s-au aflat și elevi ai claselor a VIII-a ai școlilor gimnaziale din oraș, a căror prezență la eveniment a însemnat o contribuție în stabilirea viitoarei cariere.