Școala Gimnazială „Anişoara Odeanu” desfăşoară acest proiect în parteneriat cu nouă ţări: Bulgaria, Polonia, Finlanda, Grecia, Portugalia, Spania, Turcia, Cipru şi Italia şi scopul proiectului este modelarea şi dezvoltarea culturii ecologice a elevilor, dezvoltarea spiritului de iniţiativă şi antreprenorial, dezvoltarea creativităţii şi a competenţelor ştiinţifice, schimbul de bune practici între şcolile partenere, utilizarea produselor finale la clasă, integrarea dimensiunii europene în procesul de predare şi învăţare, dezvoltarea competenţelor lingvistice şi dezvoltarea spiritului civic.
Prima întâlnire din cadrul proiectului s-a desfăşurat în Portugalia, cea de-a doua în Cipru, iar următoare întâlnire va avea loc în luna mai a acestui an, în Tenerife. La întâlnirea din Cipru, de la Şcoala Gimnazială „Anişoara Odeanu” au participat patru profesori şi doi elevi.
„La cea de-a doua întâlnire, cea din Cipru, s-a făcut o analiză a activităţii pe ultimele trei luni şi anume, intervalul dintre întâlnirea din Portugalia şi cea din Cipru. De asemenea, am încercat să remediem mici probleme care au apărut la comunicarea dintre elevi, pentru că în cazul profesorilor comunicarea decurge foarte bine, şi am discutat şi despre programul pentru perioada următoare”, a declarat prof. Dana Tipei, coordonatorul proiectului.
Pe lângă activităţile formale, desfăşurate la Nicosia, s-au mai organizat activităţi de vizitare a monumentelor istorice, care impresionează prin frumuseţea lor dar şi prin modul impecabil de păstrare a lor ca părţi componente ale moştenirii culturale de la înaintaşi.
„Deşi foarte dens, programul a fost unul atractiv atât pentru elevi, cât şi pentru profesori. Pe lângă activităţile formale, am avut ocazia să vizităm Muzeul de Arheologie şi Muzeul Bizantin din Nicosia, dar şi Castelul Medieval din Limassol. Au încercat să ne prezinte cât au putut ei din cultura lor. În ultima zi a şederii noastre în Nicosia, s-a plantat “copacul prieteniei”. În proiect s-a stabilit ca, la fiecare întâlnire, în şcoala în care are loc, să se planteze un copac. Astfel, în Portugalia s-a plantat un portocal, iar în Cipru un măslin”, a mai adăugat prof. Dana Tipei.
Proiectul are un buget de 24.000 de euro şi se desfăşoară pe parcursul a doi ani. Până acum au avut loc două întâlniri de proiect şi vor mai avea loc încă cinci, în Tenerife, Finlanda, Turcia Ungaria şi întâlnirea finală, care va avea loc în România, la Şcoala Gimnazială „Anişoara Odeanu” din Lugoj, în luna mai a anului 2015.
În cadrul proiectului va fi realizată o pagină web şi un CD cuprinzând tutoriale şi idei de reciclare a diferitelor materiale, va fi organizată o expoziţie online cu produsele obţinute prin reciclarea diferitelor materiale. De asemenea, va fi editată o revistă a proiectului, intitulată „O picătură verde pentru o planetă albastră”, va fi realizat un CD cuprinzând tutoriale cu indicaţii pentru construirea de către elevi a generatoarelor verzi de energie, iar în fiecare şcoală parteneră va fi amenajat un colţ verde şi o mică grădină.