Uniunea Scriitorilor din România, filiala Timişoara, Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oraviţa şi Fundaţia Culturală „Orient latin” din Timişoara şi-au reunite forţele pentru a organiza un eveniment unic pe plan naţional şi chiar mondial – Noaptea de veghe pentru Mihai Eminescu. Uniunea Scriitorilor din România, filiala Timişoara, Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oraviţa şi Fundaţia Culturală „Orient latin” din Timişoara şi-au reunite forţele pentru a organiza un eveniment unic pe plan naţional şi chiar mondial – Noaptea de veghe pentru Mihai Eminescu. Evenimentul a avut loc la Teatrul Vechi din Oraviţa, din 14 iunie, de la ora 21 până a doua zi la ora 4, când s-a declarat moartea lui Mihai Eminescu.
Cercetătorul, istoricul şi scriitorul Ionel Bota, directorul Teatrului ”Mihai Eminescu” din Oraviţa, a deschis manifestarea, spunînd că ”Azi ne distanţăm faţă de starea de ne-poezie în care se află societatea noastră şi ne propunem o noapte de veghe eminesciană. În calendarul cultural al României, noaptea de 14 spre 15 iunie este foarte importantă, pentru că ea consemnează trecerea în eternitate a poetului Mihai Eminescu”.
Poetul Ilie Chelariu, coordonatorul Fundaţiei Culturale „Orient latin” din Timişoara a adăugat: „În sfârşit, mi-am văzut visul cu ochii, asta şi datorită oaspeţilor veniţi din Timişoara, Caransebeş, Lugoj, Făget, Oraviţa şi împrejurimi. Această noapte înglobează priveghiul creştinesc, dar are sensuri mult mai largi. De anul viitor această veghe va fi ţinută în mai multe ţări din lume, inclusiv la antipozi, în Australia”.
Un lugojean a deschis programul artistic
Programul a fost deschis de cantautorul lugojean Vasile Gondoci, care a interpretat poezia „O, mamă” de M. Eminescu pe muzica lui Viorel Cismaşu.
Au recitat din creaţia proprie Ioan Jorz, Iosif Caraiman şi Mihail Rădulescu (Caransebeş), actriţa şi poeta Elena Creţiu din Oraviţa şi poetul Doru Ilana din Slatina Nera.
După un nou moment muzical interpretat de cantautorul făgeţean George Popovici, poetul George Simedrea din Răcăjdia şi-a lansat volumul de versuri „Strada mare”, apărut în acest an la editura timişoreană „Eubeea”.
Prima parte a manifestării a fost încheiată de poeta Clara Molnar, care a oferit celor prezenţi nu numai momente de recitare din lirica proprie, ci şi o reuşită expoziţie de artă plastică.
În partea a doua a manifestării, au urcat pe scenă poeţii şi prozatorii lugojeni – Adriana Weimer, Laurian Lodoabă, Cristian Ghinea, Ion Oprişor, Nicolae Toma, R.V. Giorgioni, Mircea Anghel, dar şi scriitori din Timişoara, precum Maria Niţu.
Cu acest prilej, în foaierul teatrului orăviţean au fost lansate cele mai recente apariţii ale revistelor culturale „Orient latin” – Timişoara şi „Banat” – Lugoj, numărul jubiliar 100. Au fost prezentate revistele literare “Confluenţe”, “Actualitatea literară” şi altele. Evenimentul s-a bucurat de atenţia presei locale, regionale şi naţionale: Antena 1, DIGI 24 TV, Realitatea, Radio Reşiţa, Redeşteptarea şi Actualitatea Lugoj.